Prejsť na obsah

Budúci týždeň sa začne rekonštruovať Slanecká cesta

Už budúci týždeň sa začne s rekonštrukciou Slaneckej cesty, ktorá je najvyťaženejšou cestou II. triedy v Košickom kraji. Počas pracovných dní ňou priemerne denne prejde 28 460 vozidiel, cez víkend je ich okolo 17 500. Je to vyššia dopravná záťaž než na diaľnici Budimír – Bidovce alebo na ceste I. triedy medzi mestom a U.S. Steelom. Ak by sa Slanecká cesta  nerozšírila, podľa výsledkov spracovanej dopravnej štúdie by sa najneskôr v roku 2026 stala počas špičky úplne neprejazdnou.

Obyvateľov sídliska Nad Jazerom a ani motoristov nečakajú v nasledujúcich týždňoch výraznejšie dopravné obmedzenia, tie nastanú až v priebehu budúceho roka. Hlavné stavebné práce, ktoré budú mať okrem iného za následok aj presmerovanie dopravy z pravej strany Slaneckej cesty smerom do Krásnej na vnútrosídliskové komunikácie, by sa predbežne mali začať na jar roku 2022. 

Mesto sa na rekonštrukcii bude podieľať necelým miliónom, zvyšok pôjde z eurofondov

Dlho očakávaná modernizácia sa uskutoční z dôvodu zlepšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Mesto na ňu získalo aj nenávratný finančný príspevok z eurofondového Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 95 percent oprávnených nákladov na tri samostatné projekty. Spolufinancovanie mesta vrátane dodatočných nákladov na preložky inžinierskych sietí by malo dokopy predstavovať sumu 950 000 eur. 

Modernizáciu Slaneckej cesty zrealizuje bratislavská spoločnosť Doprastav, ktorá zvíťazila vo verejnej obstarávaní s cenou 11,9 milióna eur s DPH. Výsledná suma je o 7 miliónov menšia než predpokladaná hodnota tejto zákazky, čo predstavuje 38-percentnú úsporu. Vedenie mesta v tejto súvislosti rokuje s predstaviteľmi vlády o možnosti, či by bolo množné, aby sa ušetrené peniaze použili na financovanie niektorých ďalších infraštruktúrnych projektov v meste.  

Celková dĺžka rekonštruovaných alebo zrenovovaných ciest na Slaneckej ceste a v jej najbližšom okolí bude predstavovať 2275 metrov. Okrem samotnej výstavby štvorprúdovej komunikácie a rekonštrukcie všetkých jej ôsmych križovatiek tam vznikne 10 moderných zastávok integrovanej mestskej a prímestskej hromadnej dopravy, nainštalujú informačné systémy pre cestujúcich aj pre vodičov a takisto vznikne aj 2,2 km dlhý cyklochodník vedúci popri Slaneckej ceste. Prvé automobily by po zrekonštruovanej Slaneckej ceste mali jazdiť v auguste 2023. V rovnakom čase by mal byť hotový aj cyklochodník a zmodernizované zastávky MHD. 

Vicepremiérku Remišovú teší, že prvý integrovaný projekt je práve v Košiciach 

Tesne pred začiatkom rekonštrukčných prác sa dnes priamo na mieste bola pozrieť aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí). Zdôraznila, že mesto môže začať s rekonštrukciou cesty, zastávok MHD a výstavby cyklochodníka vďaka tomu, že na to získalo nenávratný príspevok z troch rôznych výziev programu Integrovaného regionálneho operačného plánu (IROP). Slanecká cesta je podľa nej pilotný projekt integrovaných územných investícií, ktoré chce, aby sa na Slovensku preferovali v rámci nového programovacieho obdobia z eurofondov. 

„Som veľmi rada, že prvý takýto integrovaný projekt je v Košiciach a Košičanom a ľuďom v okolí môžeme oznámiť dobrú správu o začatí modernizácie. Ako vidíte, ide o veľmi vyťaženú cestu, na ktorej  sa tvoria dlhé kolóny. Vďaka takmer 17 miliónov eur z regionálneho programu IROP, ktorý riadi naše ministerstvo, sa Slanecká cesta zásadne zmodernizuje a ľuďom sa bude cestovať ľahšie, bezpečnejšie, bez zbytočného zdržania a stresov. Pre nové eurofondové obdobie sme zaviedli zmeny, že takéto projekty sa budú môcť financovať naraz z jedného balíka, čím sa značne zjednoduší a urýchli celý proces. Odteraz chceme v spolupráci so samosprávami častejšie realizovať takéto projekty, u ktorých pôjde o komplexnú obnovu územia,“ skonštatovala. 

Pokiaľ prídu robotníci, muselo sa vysporiadať 200 pozemkov

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pripomenul zložitý proces majetko-právneho vysporiadania pozemkov, ktorý bol podmienkou pre získanie stavebného povolenia a možnosti čerpania finančných zdrojov z eurofondov. Mesto muselo rokovať s vlastníkmi pozemkov o takmer 100 kúpnych, zámenných a nájomných zmluvách vrátane zmlúv o zriadení vecného bremena na zhruba 200 parcelách. 

 „Mesto Košice sa dnes dostáva do pozornosti celého Slovenska. Rekonštrukcia Slaneckej cesty je najvýznamnejší dopravný projekt za posledné roky. Som veľmi rád, že sa nám aj vďaka nesmiernemu úsiliu desiatok ľudí na magistráte a kvalitnej spolupráci s ministerstvom podarilo dostať k uskutočneniu tejto investície. Predchádzali tomu stovky náročných rokovaní na najrôznejších úrovniach od vlastníkov pozemkov až po vládne inštitúcie. Dôležité je, že budúci týždeň začíname, za čo by som chcel poďakovať každému, kto k tomu prispel."

Primátor: Jazerčania si po rokoch čakania zaslúžia takúto významnú investíciu

Keďže táto veľká modernizácia si vyžiada aj dopravné obmedzenia, primátor požiadať o trpezlivosť všetkých obyvateľov sídliska nad Jazerom a vodičov, ktorí budú tadiaľ prechádzať.   

"Robíme to pre zlepšenie dopravnej dostupnosti celého sídliska, ktorá je najmä počas špičiek neúnosná. Hlavné rekonštrukčné práce sa začnú budúci rok. Dovtedy budú pripravené aj obchádzkové trasy, aby čo najmenej zasiahli do životov obyvateľov. Nielen Jazerčania si po dlhých rokoch čakania zaslúžia, aby cez ich sídlisko prechádzala cesta spĺňajúce všetky súčasné štandardy, pri ktorej budú mať zmodernizované zástavky MHD a nový cyklochodník,“ povedal Polaček.

Starostka upozorňuje na divočinu, no výsledok bude stáť za to 

Ako ho doplnila starosta mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová (nezávislá), dnešok je výnimočný aj pre nich.

"Po šiestich náročných rokoch sme sa konečne dočkali modernizácie Slaneckej cesty. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí priložili ruku k dielu, aby sme tu mohli takto stáť. Bez tých 17 miliónov by sme o Slaneckej ceste v Košiciach mohli len snívať. Chceme poprosiť každého o veľkú dávku trpezlivosti. Nasledujúce mesiace tu možno bude stavebná divočina, no na konci dňa nám to celé prinesie výsledok, ktorý bude stáť za to."

Video s vizualizáciou je možné zhliadnuť na tomto odkaze