Prejsť na obsah

Celoplošné testovanie v Košiciach zachytilo za uplynulý týždeň 976 pozitívnych ľudí

Celoplošné testovanie, resp. skríning obyvateľstva zachytil uplynulý týždeň v Košiciach celkovo 976 pozitívnych osôb. Na niektoré zo 77 odberných miest, kde bolo k dispozícii 131 odberných tímov, sa išlo otestovať spolu 94 772 ľudí.

Miera pozitivity dosahuje 1,03 percenta, čo je zhruba o polovicu viac, než pri celoplošnom testovaní na prelome októbra a novembra minulého roka. Naopak, v porovnaní s predchádzajúcimi dobrovoľnými testovaniami, ktoré sa uskutočnili začiatkom tohto roka, ide o výrazný pokles. 

Ak niekomu nedošla spätná SMS a nemá papierové potvrdenie, môže sa obrátiť na pomoc@kosice.sk

Takmer 76 percent z nich (72 000 osôb) sa na ostatné testovanie prihlásilo prostredníctvom elektronickej registrácie na stránke korona.kosice.sk. Tým pomohli zvýšiť rýchlosť a plynulosť testovania. Rekordom bolo najviac 100 otestovaných v priebehu jednej minúty.

Výhodou registrácie bolo aj to, že nebolo potrebné čakať na výsledok na odbernom mieste. Až na ojedinelé výnimky dostal každý zaregistrovaný spätnú SMS s výsledkom testu. V prípade, že niekto z testovaných nedisponuje SMS ani papierovým potvrdením, môže sa obrátiť na pomoc@kosice.sk. Testovanie pokračuje aj v týchto chvíľach, zoznam odberných miest aj s ich otváracími hodinami, je zverejnený v závere tejto správy. 

Predchádzajúce dobrovoľné testovania dopomohli k priaznivejším výsledkom

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) vyzdvihol, že počas celoplošného, resp. dvoch predchádzajúcich dobrovoľných testovaní bolo v priebehu januára tohto roka identifikovaných zhruba 2500 pozitívnych prípadov.

„Ak by sme nepristúpili k víkendovým testovaniam hneď začiatkom januára, Košice by na tom boli ešte horšie a infikovaní ľudia by šírili nákazu ďalej. Podarilo sa nám zlepšiť epidemiologickú situáciu v meste a výrazne sme znížili nápor na naše nemocnice. Za posledný týždeň sme počas testovania zachytili takmer 1000 nových prípadov. Chceme každého z nich vyzvať, aby zostal v karanténe a oznámil to každému, s kým bol v kontakte,“ uviedol.

Keďže metropola východu má v porovnaní s celoslovenským priemerom vyššiu mieru pozitívnych prípadov, nevyhne sa zrejme ďalšiemu kolo testovaniu. Aj primátor pripustil, že Košice sa po troch kolách plošného testovania na ochorenie Covid-19 predbežne pripravujú aj na ďalšie kolo. 

"Ak to bude potrebné, zatneme zuby a budeme pokračovať v testovaní. Chceme poskytnúť maximálnu súčinnosť, aby sme sa dostali normálnych čísiel," skonštatoval.  

Viceprimátorka Gurbáľová: Koronavírus u ľudí bez domova a klientov pobytových služieb krízovej intervencie máme pod kontrolou

Viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH) doplnila, že mesto prostredníctvom mobilnej odberovej jednotky otestovalo v závere uplynulého týždňa spolu 585 ľudí bez domova a klientov pobytových služieb krízovej intervencie. Ochorenie Covid-19 sa potvrdilo len v jednom prípade, čo je 0,17-percentná pozitivita. V porovnaní s hlavným mestom, ktoré pri testovaní zachytilo desiatky pozitívnych prípadov, je situácia v Košiciach pod kontrolou. 

„Išlo už o štvrté takéto testovanie. Vďaka pravidelnému testovaniu a spolupráci so zariadeniami máme túto komunitu osôb v Košiciach v porovnaní s inými mestami naozaj pod kontrolou. Teší ma, že to prináša svoje výsledky a nový koronavírus sa u týchto ľudí prakticky nevyskytuje,“ tvrdí. 

Primátor dnes opätovne vyzval štátne orgány, aby umožnili prednostné očkovanie zamestnancov mesta, ktorí prichádzajúcu do kontaktu s veľkým množstvom ľudí. Podľa neho ide najmä o vodičov MHD, terénnych sociálnych pracovníkov, zamestnancov opatrovateľských služieb alebo príslušníkov Mestskej polície.

Otváracie hodiny odberných miest v Košiciach

* Magistrát mesta Košice Triede SNP 48/A, Spoločensko – relaxačné centrum na ulici Milosrdenstva 4, výmenník Važecká na Galaktickej ulici, Kulturpark na Kukučínovej ulici 2, Amfiteáter na Festivalovom námestí 2 (každý deň 9.00 - 17.00 hod., v prípade zvýšeného záujmu sa otváracie hodiny môžu predĺžiť do 20.00 hod.)

* Vstupný areál U. S. Steel (každý deň 6.30 – 11.30 hod. a 13.30 – 18.30 hod.)

* Všetkých 34 základných škôl + detašované pracovisko ZŠ Bernolákova 16 v Poľove (len v pondelok 25. januára 16.00 - 20.00  hod.).