Prejsť na obsah

Celoplošné testovanie v Košiciach zatiaľ sprevádza veľa otáznikov a málo schválených odberných miest

Desiatky nezodpovedaných otázok a neustále zmeny vykonávacích predpisov vrátane skrátenia celoplošného testovania boli hlavnými bodmi dnešného rokovania Krízového štábu mesta Košice. Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) spolu s prítomnými starostami košických mestských častí odmietli neustále presúvanie ďalších úloh týkajúcich sa zabezpečenia plošného testovania z centrálnej úrovne na plecia samosprávy.

Tá má podľa najnovšieho zoznamu úloh okrem iného zabezpečiť testovanie vo zmenenom čase v sobotu a nedeľu od 7.00 - 22.00 hod., otestovať ľudí bez domova, zabezpečiť ochranné pomôcky, vykonať dezinfekciu po jeho skončení a vyplatiť oproti pôvodnému plánu zvýšenú sumu odmeny 100 eur na jednu administratívneho silu za deň testovania.

Samosprávy sa čudujú, že majú vo vlastnej réžii hľadať aj nedostatkový zdravotnícky personál alebo ochranné pomôcky

Táto suma sa bude môcť rozdeliť medzi dve alebo viacero osôb podľa toho ako dlho sa v daný deň zúčastnia na testovaní. V prípade, že nebude dostatok zdravotníckeho personálu, musia samosprávy nájsť vo vlastnej réžii aj doktorov alebo sestry. 

„Podľa najaktuálnejších pokynov sme boli požiadaní pomôcť armáde zabezpečiť viacero vecí, ktoré sa nedajú z centrálnej úrovne. To je však v praxi v našom meste nerealizovateľné. Nie je možné zo dňa na deň obstarať tony materiálov a ochranných prostriedkov, ktoré by sme v Košiciach potrebovali pre celoplošné testovanie. Všetci, čo sme tu radi pomôžeme vo všetkom, v čom sa dá. Ak poznáme zdravotníka, pokúsime sa ho presvedčiť, aby prišiel. Ak vieme o niekom, kto disponuje osobnými ochrannými prostriedkami, tak ich od neho zabezpečíme. Ale my ich dnes nemáme možnosť pre všetkých kúpiť a takýto záväzok na seba ani nevieme zobrať. My nie sme obec s 200 ľuďmi, kde by sa to ešte možno nejako svojpomocne dalo urobiť a odmietame polovičné riešenia,“ uviedol primátor Polaček, ktorý dnes na túto tému absolvoval videohovory aj s členmi Únie miest Slovenska, armádou a predstaviteľmi ministerstiev. 

Mesto chystá jedno netradičné odberné miesto

Mesto má síce vo svojich skladoch obmedzené množstvo ochranných prostriedkov, ale tie sú určené pre vlastných zamestnancov vrátane mestských policajtov, ktorí sa takisto zúčastnia testovania. Primátora mrzí, že magistrát mesta spolu so starostami mestských častí síce vytypovali pre účely celoplošného testovania priestory až pre 300 odberových tímov, no armáda mnohé z nich z rôznych príčin odmietla. Definitívne počty schválených miest na testovanie ako aj to koľko tímov by v nich malo pôsobiť, pritom nemusia byť podľa neho známe ešte ani deň pred začiatkom testovania. 

Polaček predstavil starostom víziu odberného miesta na okraji mesta určeného pre tých, ktorí sa chcú testovať z pohodlia svojho auta. Cieľom je odbremeniť centrum mesta od dopravných zápch, ktoré hrozia pri predpokladanom zvýšenom záujme Košičanov o celoplošné testovanie. Bližšie informácie budú prezentované v priebehu zajtrajška.

Už teraz je zrejmé, že mnohé miesta pre testovanie nebudú v Košiciach kopírovať volebné okrsky, do ktorých sú ľudia zvyknutí chodiť. Mesto preto pripravuje informačnú kampaň, ktorá bude spustená po ich definitívnom schválení. 

Okresný prednosta Seman dúfa, že sa nikto nebude musieť kvôli dvom dňom prihlasovať do poisťovní

Nový prednosta Okresného úradu Košice Martin Seman (OĽaNO) informoval, že pre administratívnych pracovníkov, ktorí budú pomáhať pri testovaní, majú pripravené jednotné tlačivo – dohodu o vykonaní práce. Takisto pracujú na tom, aby sa kvôli vyplateniu finančnej odmeny nikto nemusel na dva dni prihlasovať do Sociálnej alebo svojej zdravotnej poisťovne.

Starostov zaujímali aj mnohé praktické otázky, na ktoré stále neexistuje presná odpoveď. Starostka Myslavy Iveta Šimková (nezávislá) sa na krízovom štábe pýtala, kto dokáže vykonávať testovanie 15 hodín v kuse. Položila si aj otázku, či bude vôbec možné otestovať za tak krátky čas a pri tak nízkom počte odberných miest všetkých Košičanov.

„V pondelok sa hovorilo ešte o trojdňovom testovaní a dnes už len o dvoch dňoch. Asi nie som jediná, kto má obavy. Matematika nepustí, ale tí ľudia sa nestihnú v Košiciach otestovať. Čo bude potom s nimi, kto mi dá na to odpoveď,“ pýtala sa.

Je málo schválených miest pre odberné tímy, budú Košičania zbytočne čakať v radoch na testovanie?

Za pravdu jej dali viacerí jej kolegovia zo samosprávy, ale aj primátor. Vysvetlil, že od piatka žiada armádu, aby povolila v Košiciach viac odberových miest a do metropoly východu počas testovania  dodala viac vojakov, materiálno-technického vybavenia a zdravotníckych pracovníkov. Príkladom je aj zhoda primátora so starostami na tom, že iba jedno armádou schválené odberné miesto pre U.S. Steel je pre najväčšieho zamestnávateľa v Košiciach veľmi málo. Zdôraznil, že čím menej schválených miest na testovanie bude v metropole východu, tým je väčšia pravdepodobnosť, že tisíce Košičanov budú zbytočne čakať v radoch na svoje otestovanie.  

Starostovia sa zaujímali aj o uzatváranie zmlúv na prenájom budov pre celoplošné testovanie v prípade umiestnenia odberným miest v školách alebo budovách u súkromných majiteľov. Tie sa bude riadiť rovnakými pravidlami ako je to pri akýchkoľvek voľbách. V prípade, že na celoplošné testovanie bude potrebné zabezpečiť ďalšie budovy, bude to v krajnom prípade ich majiteľom na tie dva dni aj nariadiť prostredníctvom štátnych orgánov. Starostu košického Juhu Jaroslava Hlinku (nezávislý) zaujímalo testovanie pacientov Východoslovenského onkologického ústavu, ktorý sa nachádza na území ich mestskej časti. 

Nebezpečný odpad po testovaní musí zostať v uzamknutej miestnosti 

Vedúci referátu civilnej ochrany magistrátu mesta Košice Peter Ferjenčík informoval starostov, že okrem zabezpečenia aspoň dvoch administratívnych pracovníkov pre registráciu a vydávanie certifikátov bude potrebné zabezpečiť aj ďalší pomocný personál na dezinfekciu priestorov po skončení plošného testovania. Skonštatoval, že nebezpečný odpad (napríklad osobné ochranné prostriedky) zostane v jednej uzamknutej miestnosti. Deň po ukončení odberov bude tento priestor vyčistený. Následne sa miestnosť vydezinfikuje a bude užívaniaschopná. 

Mesto podľa jeho slov chce využiť aj mobilnú odberovú jednotku na otestovanie ľudí so zníženou pohyblivosťou, sociálne odkázaných alebo iných zdravotne znevýhodnených spoluobčanov. Ako dodal, táto otázka sa aj naďalej rieši a čakajú na odpoveď od kompetentných štátnych orgánov.