Prejsť na obsah

Centrum mesta oddnes zdobí krásny Vianočný strom

Predzvesťou blížiacich sa Vianočných trhov ako aj Košických rozprávkových Vianoc je osadenie vianočného stromu. Ten tohtoročný pochádza z obce Herľany, kde rástol uplynulých takmer 50 rokov. Statný smrek obyčajný darovala Mestu Košice rodina z tejto obce. Tá plánovala strom z bezpečnostných dôvodov vyrúbať, keďže svojou výškou ohrozoval ich dom. Strom skrášľuje centrum mesta od dnešnej desiatej hodiny, keď dorazil do Košíc. 

Pôvodne mal krásne urastený smrek výšku 25 metrov, avšak po jeho nevyhnutnej úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici, vyčnieva z neho nad zem „iba“ dvadsať metrov. Odborníci z Mestských lesov Košice, ktoré každoročne zabezpečujú vianočný strom pre Košičanov, vyberali tohto roku z troch kandidátov. Nakoniec sa však ako najkrajší a najvhodnejší ukázal byť práve smrek z Herlian. 

Rozžiari sa 5. decembra na začiatok Košických rozprávkových Vianoc

Výber vianočného stromu sa podľa možností uskutočňuje v rámci vlastných mestských lesných porastov, ale aj na základe ponúk od súkromných osôb. Rozhodujúcim posudzovaným parametrom, okrem výšky, celkovej kvality a vzhľadu stromu bola aj jeho dostupnosť pre ťažkú techniku, ktorá bola potrebná na zabezpečenie naloženia stromu a jeho prepravy do Košíc. Košický vianočný strom sa rozžiari stovkami svetiel už tradične na začiatok Košických rozprávkových Vianoc 5. decembra a Košičania by sa z neho mali tešiť až do 10. januára 2020.  

„Vianočný strom pre Košičanov máme pripravený. Teraz sa už všetci tešíme na to, keď ho celý pokryje biela snehová prikrývka a náš strom bude robiť počas najkrajších sviatkov v roku radosť malým i veľkým návštevníkom centra mesta,“ uviedol riaditeľ Mestských lesov Košice František Beli.