Prejsť na obsah

Centrum prvého kontaktu zmiernilo za rok vojnové utrpenie vyše 80 000 Ukrajincom

Presne pred rokom sa ruský prezident Putin rozhodol napadnúť Ukrajinu a v súčasnosti ich vojská okupujú takmer pätinu územia nášho východného suseda. Vojnový konflikt spôsobil aj obrovskú utečeneckú vlnu, ktorú vlani metropola východu pocítila ako prvé mesto na Slovensku. 

Na vzniknutú situáciu vtedy pružne zareagovalo vedenie mesta Košice, ktoré okrem finančnej a materiálnej pomoci po piatich dňoch od začiatku invázie spustilo prevádzku Centra prvého kontaktu na „čéhačku“. To za takmer rok svojej činnosti v priestoroch kúpaliska alebo aj po presune na neďaleké Staničné námestie spolu so stovkami dobrovoľníkov poskytlo pomoc vyše 80 000 ukrajinským utečencom a aspoň čiastočne im pomohlo zmierniť útrapy, ktoré zažívali po útokoch ruských okupantov vo svojej vlasti.

Najväčší nápor zažili vlani v marci 

„Najväčší nápor a to až okolo 2 500 utečencov denne prechádzalo cez náš hotspot vlani v marci. Po tom, čo sem prišli z Ukrajiny, väčšina z nich sa u nás zdržala maximálne do troch dní a potom išli ďalej. Pre väčšinu z nich boli Košice najmä tranzitné miesto, pred tým, než sa presunuli do Poľska alebo ďalej na západ,“ tvrdí Roman Dohovič, ktorého 1. marca 2022 vymenoval košický primátor Jaroslav Polaček do funkcie splnomocnenca mesta pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny.

V súčasnosti cez Centrum prvého kontaktu prechádza denne okolo 200 utečencov a ich počet je stabilný. Tretina z nich sú takí, ktorí sa tam registrujú po prvý raz. Zvyšok tvoria ľudia, ktorí pravidelne prichádzajú pre pomoc vo forme konzultácií týkajúcich sa najmä praktického života v Košiciach, otázok pri vybavovaní rôznych administratívnych záležitostí, získania oblečenia, stravy alebo ďalších vecí.

„Pred zimou sme aj kvôli neustálym útokom Rusov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru očakávali zvýšený pohyb odídencov. Na prelome októbra a novembra to tak chvíľku aj bolo, potom sa situácia upokojila. V zásade platí, že tí, ktorí chceli z Ukrajiny odísť, tak už urobili. Iní sa rozhodli zostať a prispôsobili sa vzniknutej situácii. Musia sa veľmi obmedzovať, žijú s vedomím, že im môžu každú chvíľu vypadnúť dodávky elektriny, plynu alebo vody.“

V prípade eskalácie vojny má aj mesto pripravený záložný plán

Roman Dohovič každé ráno sleduje správy na ukrajinských TV staniciach, aby sa dozvedel, čo je nové aký vývoj situácie môžu očakávať. Obdivuje Ukrajincov ako zvládajú túto extrémne náročnú situáciu, ktorú si na Slovensku ani len nedokážeme predstaviť. Hovorí, že ak sa situácia nezhorší, nebudú mať dôvod odchádzať. Ak by nastal opak, štát deklaroval, že sa o nich postará. Mesto však musí mať pripravený aj záložný plán a podobne ako predtým by dokázalo poskytnúť utečencom svoje kapacity na núdzové ubytovanie. Na tento účel by sa využívali telocvične, núdzové ubytovacie kapacity v areáli Bytového podniku alebo centrá voľného času.

„Mesto ako také nemá ubytovacie kapacity, ktoré by boli strednodobého alebo dlhodobého charakteru. My poskytujeme len núdzové ubytovanie, čo je veľmi krátkodobé. Ak má niekto záujem o niečo dlhodobejšie, dáme im kontakty na integračné centrá, ktoré im v tom všetkom pomôžu.“ 

V Košiciach môže teraz byť do 6 000 Ukrajincov

V Košiciach je momentálne zaregistrovaných vyše 6 000 ľudí so štatútom dočasného útočiska. V základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa aktuálne vzdeláva 310 žiakov, materské školy navštevuje 75 detí spoza našich východných hraníc.

Dohovič predpokladá, že skutočný počet ukrajinských odídencov žijúcich v meste môže byť  okolo 5 000 – 6 000 osôb, takmer tisíc z nich ešte nedovŕšili 18 rokov. Viacerí aj naďalej využívajú služby Centra prvého kontaktu, no stovky z nich si za posledný rok našli v Košiciach a okolí prácu najmä v službách, gastroprevádzkach alebo v IT sektore.

„Mnohí z tých, ktorí prišli sa čo najskôr snažili integrovať do spoločnosti a nájsť si prácu. Väčšina z nich neľutuje, že zostali v Košiciach a oceňujú pomoc, ktorú im poskytujeme. Pozitívne vnímajú jazykovú a kultúrnu blízkosť. Samozrejme, sú tu zraniteľné skupiny ako napríklad seniori, matky s malými deťmi do troch rokov, resp. ľudia so zdravotnými problémami, u ktorých je tá integrácia z pochopiteľných dôvodov ťažšia. Situáciu však monitorujeme a spolupracujeme aj s ďalšími organizáciami, ktoré vedia poskytovať adresnejšiu pomoc.“

Aj naďalej môžete prispieť na transparentný účet SK56 0900 0000 0051 6742 4414

Náklady na ubytovanie ukrajinských utečencov a prevádzku Centra prvého kontaktu financuje mesto Košice a následne by ich mal v plnej miere preplatiť štát prostredníctvom Okresného úradu. Samotná prevádzka centra stojí niečo vyše 50 000 eur mesačne. Roman Dohovič zároveň dáva do pozornosti transparentný účet zriadený mestom Košice, na ktorý môže prispieť akoukoľvek finančnou sumou každý, kto chce pomôcť ľuďom z Ukrajiny. Jeho IBAN je SK56 0900 0000 0051 6742 4414.

„Vojna poznačila nielen Ukrajincov, ale aj nás. Je to niečo, na čo sme neboli zvyknutí. Našou úlohou je pomáhať ľuďom. Dostávame sa aj do rôznych zložitých situácií, ktoré aj nás šokujú. A to aj napriek tomu, že za ten rok sme už asi otrlejší a čoraz menej vecí nás dokáže prekvapiť. Sám mám ukrajinský pôvod a každému neustále hovorím, že každý bojuje na vlastnom fronte. Z môjho pohľadu je pomoc ukrajinským utečencom na Slovensku práve ten front, na ktorom bojujem za Ukrajinu,“ dodáva.

Zaujímavosti z ročného fungovania Centra prvého kontaktu

- Cez centrum prešlo vyše 80 000 registrovaných utečencov plus ďalšie tisíce, ktoré tam požiadali o pomoc počas prvých týždňov jeho fungovania, keď ešte nebola potrebná registrácia pre tranzitujúcich

- Najväčší nával zaznamenali v polovici marca 2022. Boli dni, keď centrom prešlo až 2500 ľudí. Zároveň nenastal ešte ani jediný deň, počas ktorého by neprišli žiadni noví utečenci

- Len v samotnom centre poskytli viac ako 20 000 prenocovaní, ďalších 9 000 poskytli núdzové ubytovacie kapacity mesta

- Utečencom nepretržite pomáha nielen stály personál v počte okolo 60 osôb. Jeho neoddeliteľnou súčasťou boli aj stovky dobrovoľníkov

- Ukrajinským odídencom bola poskytnutých viac ako 25 000 kilogramov jedla

- Najradšej mali tradičný slepačí vývar, husté slovenské polievky im až tak nechutili. Z varených jedál zjedli všetko

- Až 70 percent odídencov si po príchode do Košíc našlo, resp. začalo aktívne hľadať prácu.