Prejsť na obsah

Český veľvyslanec sa prišiel rozlúčiť

V priestoroch Historickej radnice prijal v utorok 28. júla 2009 námestník primátora mesta Košice Mikuláš Čečko mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Jeho Excelenciu Vladimíra Galušku. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti ukončenia diplomatickej misie českého diplomata. Vladimír Galuška pôsobil ako veľvyslanec ČR v Slovenskej republike od októbra 2004.

V rozhovore s námestníkom primátora sa V. Galuška zaujímal o aktuálne dianie v Košiciach, o prípravy na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa na Slovensku uskutočnia v roku 2011, o projekt EHMK 2013 i o situáciu v zamestnanosti obyvateľov mesta v období finančnej krízy, rómsku problematiku, o proces výstavby bytov na území mesta a napĺňanie programu zatepľovania bytových domov. Zaspomínal si na predošlé stretnutia a návštevy východného Slovenska: v roku 2003 sa zúčastnil na stretnutí prezidentov krajín V4, ktoré sa uskutočnilo v Košiciach a časť programu sa konala aj v priestoroch Historickej radnice. Viackrát bol na Dukle, na slovensko-ukrajinských hraniciach sa zúčastnil na otvorení schengenskej hranice. Počas rozlúčkovej cesty po východnom Slovensku sa okrem iného stretol v Českom centre v Košiciach s českými krajanmi. „Košice sú nádherné, nechcel som vynechať toto mesto pred odchodom zo Slovenska," povedal ambasádor. Zablahoželal Košiciam k získaniu titulu „Európske hlavné mesto kultúry 2013", uviedol, že zápolenie slovenských miest pozorne sledoval a nevedel sa rozhodnúť, koho podporiť. Najsympatickejšie boli Košice a Nitra, kde pravidelne organizujú Dni českej kultúry. „Držím palce, aby Košičania zužitkovali získanie titulu pre prínos mestu," dodal na záver.

Námestník primátora Košíc Mikuláš Čečko sa českému veľvyslancovi poďakoval za priazeň, ktorú počas svojho pôsobenia prejavoval Košiciam a Košičanom a zaželal mu veľa úspechov do budúcnosti.

foto: Marián Šangala