Prejsť na obsah

Cez víkend budú na Šoltésovej ulici dopravné obmedzenia

Tento víkend nastanú na Šoltésovej ulici v Košiciach dopravné obmedzenia, na ktoré už oddnes upozorňuje aj prenosné dopravné značenie. Dôvodom je výrub 16 stromov – pajaseňov žliazkatých, kvôli ktorému bude v sobotu a v nedeľu od 7.00 - 15.00 hod. vylúčená akákoľvek doprava z tejto lokality v mestskej časti Košice-Juh.

Na základe rozhodnutia krízového štábu mesta Košice došlo v uplynulom týždni k odstráneniu staticky narušeného múru na Šoltésovej ulici. Tieto stavebné práce spôsobili aj obnaženie koreňového systému stromov, ktoré tam rástli pri múriku. Po obhliadke na mieste zamestnancami Správy mestskej zelene (SMsZ) a ďalších odborníkov bolo rozhodnuté, že kvôli bezpečnosti okoloidúcich ľudí a motoristov musí dôjsť k ich výrubu. 

Riaditeľka SMsZ: Invázne dreviny na Šoltésovej v ich súčasnom stave predstavujú bezpečnostné riziko

„Invázne dreviny v ich súčasnom stave predstavujú bezpečnostné riziko, a tak v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny musia byť odstránené .Hoci nemáme povinnosť náhradnej výsadby za tieto odstránené dreviny, plánujeme v dohľadnej dobe vysadiť na tomto mieste platany javorolisté. Tento druh je na rozdiel od pajaseňov ideálny do mestského prostredia a dožíva sa aj dlhšie veku. Veľmi dobre odoláva suchu, prachu a prehrievaniu prostredia. Má atraktívnym vzhľad a je schopný vytvoriť porovnateľne veľkú korunu,“ uviedla riaditeľka SMsZ Marta Popríková.

Ako dodala, SMsZ bude mať ešte rokovania so správcami inžinierskych sietí, a na základe toho bude jasné, koľko kusov platanov bude možné na tom mieste vysadiť.