Prejsť na obsah

Cez víkend sa začne s premenou križovatky pri Jumbo centre

Cez víkend sa začne s prácami na novej podobe frekventovanej križovatky na Gorkého ulici pri Jumbo centre. Ich cieľom je zvýšiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky a priniesť upokojenie dopravy. Zmeny dopravného značenia odsúhlasil koncom októbra Krajský dopravný inšpektorát v Košiciach.

Mesto Košice pri ich uskutočňovaní spolupracuje aj s iniciatívou Čas spomaliť, ktorá pred rokom práve na tento účel získala grant vo výške 25 000 dolárov od americkej nadácie Bloomberg Philanthropies. Podmienkou udelenia grantu bolo, aby sa projekt dopravného značenia stihol zrealizovať do konca roku 2023.

Stavebnými úpravami v budúcom roku sa po získaní stavebného povolenia z križovatky pri Jumbo centre má postupne stať okružná križovatka (kruhový objazd), akú vodiči v meste poznajú napríklad na Moldavskej ceste.

Úvodná etapa potrvá týždeň, budú pri nej asistovať aj policajti

Po sobotňajších prípravných prácach dôjde od nedele k samotnej realizácii vodorovného dopravného značenia v závislosti na poveternostných podmienkach a následne v priebehu týždňa osadenie červenobielych deliacich obrubníkov v dĺžke 145 metrov a zvislého dopravného značenia, čím dôjde k zmenám organizácie dopravy.

Pracovníci dopravného značenia aj za asistencie príslušníkov štátnej a mestskej polície vykonajú naplánované práce na sedem dní. Tie sa uskutočnia počas plnej premávky, pričom doprava bude vedená vždy vo voľnom jazdnom pruhu na jednotlivých vetvách križovatky.

Apelujeme preto na motoristov, aby dodržiavali  zásady bezpečnej premávky, pred vstupom na križovatku výrazne znížili rýchlosť a rešpektovali dočasné dopravné značenie a pokyny polície.

Vzhľadom na to, že dopravné obmedzenia súvisiace s dočasným znížením počtu jazdných pruhov môžu spôsobiť krátkodobé zdržania, odporúčame im, aby do konca novembra najmä v čase dopravnej špičky zvážili prejazd týmto úsekom a využívali iné alternatívne trasy.

Vodiči idúci z Gorkého a Štefánikovej si budú musieť zvyknúť na zmenu prednosti v jazde

Následne od začiatku posledného novembrového týždňa po realizácii dopravného značenia bude premávka na tejto križovatke vedená ako na bežnom kruhovom objazde. To bude znamenať, že na rozdiel od súčasnosti budú musieť dať vodiči idúci z Gorkého a Štefánikovej ulice pri vstupe do križovatky dať prednosť vozidlám, ktoré sa už budú nachádzať na kruhovom objazde.

Bližšie sa o pripravovaných zmenách na križovatke dozvie motoristická verejnosť z komunikačných kanálov mesta Košice v priebehu nasledujúceho týždňa.