Prejsť na obsah

Čistota mesta spôsobuje primátorovi vrásky na čele

V stredu 1. apríla vykonal primátor mesta Košice Ing. František Knapík kontrolu čistoty v centrálnej časti mesta. Spolu so zástupcami zodpovedajúcich oddelení magistrátu a mestskej polície absolvovali trasu od námestia Maratónca mieru po Hlavnej ulici až k Štánemu divadlu, tam prešli Univerzitnou ulicou popri právnickej fakulte UPJŠ na Kováčsku ulicu a obchôdzku ukončili na parkovisku na Orlej ulici pri soche koňa Arda od Josefa Václava Myslbeka.

Počas obhliadky si primátor mesta všímal jednak celkovú čistotu ulíc, nedostatky v dlažbe na Hlavnej ulici a na Kováčskej ulici, poškodenia cyklistického chodníka v centrálnej zóne a neodstránené nedostatky od poslednej kontroly v jeseni minulého roka. Pri obchodnom dome Tesco sa zastavil pri oprave oboch priechodov pre chodcov, ktorá sa začala práve v tento deň. Pozornosť venoval aj rôznym objektom a stánkom, ktoré sa na spomínanej trase vyskytovali. Za vážny problém považuje hlava mesta nevhodnú konštrukciu odpadkových košov, z ktorých silnejší vietor roznáša ľahšie odpadky po okolí. „Moje pocity sú trochu zmiešané, na jednej strane vyzerá mesto v jarnom slnku a s upravenou architektúrou a parkom v centrálnej časti veľmi príťažlivo. Na druhej strane v porfýrovej dlažbe na Hlavnej ulici sa množia vymrazené a vylomené dlaždice, vypadávajúce špárovanie a dlažba je celkovo výrazne nerovná. Ukazuje sa, že ani výber hladkej dlažby v niektorých priľahlých uličkách nebol správny, veľké kusy dlaždíc sa lámu a vyžadujú opakovanú opravu. Na Kováčskej ulici pred vstupnou bránou do budovy Právnickej fakulty sa úplne rozpadla dlažba na ceste, autá tu musia absolvovať doslova skok, aby prekonali zničený úsek. Počas kontroly sa vyskytlo mnoho detailných nedostatkov vrátane neodstránených objektov, ktoré sme riešili už na jeseň. Ani kvalita čistenia ciest a chodníkov nie je dostatočná. Musím povedať, že s týmto stavom nemôžem byť spokojný," uviedol primátor mesta po skončení kontroly. Ako záverečný bonbónik na parkovisku pri soche koňa Arda na súbehu ulíc Orlia a Zvonárska upozornil primátor na problém s kontajnermi na odpadky, ktoré tam nielen prekážajú, ale v kontexte so vzácnou sochou pôsobia nekultúrne a dehonestujúco.

Pravdou je, že niektoré nedostatky v čistote sú výsledkom nekultúrnosti niektorých občanov. Inak nie je možné vysvetliť, že stojan na pitnú vodu neďaleko tátoša Arda je preplnený ohorkami z cigariet. Ale nekvalitný povrch Hlavnej ulice, či praskajúci asfalt na cyklistických chodníkoch má pôvod pravdepodobne v nesprávnom výbere materiálov.

V závere kontroly požiadal primátor mesta zodpovedných pracovníkov, aby všetky zístené nedostatky odstránili v čo najkratšom termíne, aby zabezpečili kvalitné čistenie tejto časti mesta a na najbližšie dni avízoval ďalšiu kontrolu vo zvyšnej časti mestského centra.