Prejsť na obsah

Čistý Luník IX – lepšie miesto pre deti

Dňa 11. 10. 2011 sa uskutočnilo na Magistráte mesta Košice stretnutie s Neformálnou skupinou Rómov a nerómov pod vedením pána Miroslava Tirdu, ktorý predstavil projekt „Čistý Luník IX – lepšie miesto pre deti".
Mesto sa rozhodlo podporiť projekt, ktorého hlavnými cieľmi je vyčistiť Luník IX od komunálneho odpadu jeho obyvateľmi bez finančnej motivácie, výrazným spôsobom zlepšiť životné prostredie a podporiť zodpovednosť obyvateľov za svoje sídlisko.

Luník IX je najväčším rómskym sídliskom na Slovensku. Ľudia tu žijú v katastrofálnych podmienkach, často bez vody, elektriny a tepla.
Jedným z hlavných problémov je jeho znečistenie. Komunálny odpad je vo veľkom množstve porozhadzovaný po celej ploche sídliska. V prostredí zápachu a hnijúcich odpadkov sa pohybujú všetci obyvatelia Luníka IX, vrátene detí.Túto katastrofálnu situáciu je potrebné riešiť.
Projekt Čistý Luník IX – lepšie miesto pre deti uspel v celoslovenskom hodnotení a finančne ho podporuje Ministerstvo školstva SR, prostredníctvom IUVENTY – Slovenského inštitútu mládeže, v rámci programu Mládež v akcii.