Prejsť na obsah

Covid-19 ustupuje z košických základných škôl, ich druhý stupeň sa však od pondelka zatvára

Epidemiologická situácia na košických základných školách (ZŠ) sa oproti minulému týždňu zlepšila. V uplynulých dňoch sa do školských lavíc vrátili žiaci ZŠ Starozagorská, ZŠ Jenisejská a ZŠ Ľ. Podjavorinskej. Svojich spolužiakov po dlhšej dobe naživo uvideli aj žiaci II. stupňa ZŠ Postupimská.

Veľmi zmiešané pocity museli mať po dnešnom opätovnom nástupe do školy piataci až deviataci na ZŠ Tomášikova. Aj oni musia od pondelka 13. decembra na základe rozhodnutia vlády prejsť na distančné vzdelávanie. Celkovo tak tento rok už cez brány škôl od budúceho týždňa neprejde 8719 žiakov v 398 triedach na II. stupni ZŠ v našom meste.

Viceprimátorka Gurbaľová dúfa, že deti sa budú môcť čo najskôr vrátiť do škôl

„Na jednej strane nás všetkých teší, že sa opätovne začalo prezenčné vyučovanie na viacerých našich školách. Zároveň nám postupne klesá počet prípadov ochorenia Covid-19 na školách ako aj počty zatvorených tried kvôli karanténe. Žiaľ, mnoho našich žiakov na druhom stupni je smutných, že od pondelka prejdú na on-line vyučovanie a spolu s predĺženými prázdninami tak minimálne mesiac nebudú so svojimi kamarátmi. Dúfame, že ide len o dočasné obmedzenie a nasledujúci rok sa všetci žiaci našich škôl budú môcť čo najčastejšie stretávať vo svojich triedach a nie iba cez monitory na dištančnej výučbe,“ skonštatovala námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH).

Viceprimátorka ešte doplnila, že šestnásť, čo je takmer polovica z 34 základných škôl v meste, nemá k dnešnému dňu nahláseného pozitívneho žiaka alebo pedagóga. Pred týždňom to pritom boli iba štyri školy, ktorých ochorenie Covid-19 nijako neobmedzovalo pri výučbe.

Počet žiakov na on-line výučbe klesol o 4 percentá

Spresnila, že plne zatvorených je päť mestských škôl - ZŠ Janigova, ZŠ Fábryho, ZŠ Hroncova, ZŠ Bukovecká a ZŠ Staničná ako aj prvý stupeň na ZŠ Abovská a II. stupeň na ZŠ Kežmarská 30. Prezenčná výučba na nich sa síce obnoví budúci týždeň, avšak len pre žiakov ich I. stupňa.  

Zároveň k dnešnému dňu je na dištančnom vzdelávaní spolu 3099 žiakov v 157 triedach. To oproti minulému týždňu predstavuje pokles o štyri percentá na aktuálnych 19 % všetkých žiakov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.