Prejsť na obsah

Cyprus slávil s Lokomotívou

Milí hostia z ďalekého Cyprusu, vážení futbaloví internacionáli Lokomotívy, vitajte v štvťmiliónovej východoslovenskej metropole, ktorá si v tomto roku, okrem iných jubileí pripomína aj 60. výročie futbalového klubu Lokomotíva. Vaša vlasť Košičanom, najmä milovníkom športu, nie je neznáma, veď napríklad futbalista zo zlatej éry Lokomotívy Gejza Farkaš má dva futbalové domovy, jeden v košickom Čermeli, druhý na Cypre, kde pôsobil ako tréner.
Som rád, že dnes mám tu česť privítať Vás na pôde historickej radnice nášho mesta, druhého najväčšieho na Slovensku, mesta ktorého počiatky siahajú hlboko do 13. storočia, mesta s prvým mestským znakom v Európe, doloženým kráľovskou erbovou listinou.
V športovej histórii nášho mesta je rok 1946, kedy bol založený futbalový oddiel ŠK Železničiari zapísaný zlatým písmom. Pred 60. rokmi sa totiž zrodila slávna a Košičanom milá „Loky“, hoci jej najprv v roku 1949 predchádzal klub Sokol Dynamo ČSD premenový o tri roky neskôr na Lokomotívu. Pridávali sa k nej rôzne doplnky, či už Lokomotíva VSŽ, neskôr TJ Lokomotíva Košice, alebo dnešný názov Mestský futbalový klub Košice, ale v zárodku to vždy bola a je tá naša Loky.
Zažívali sme s ňou rôzne chvíle radosti aj smútku, vzostupov aj pádov, najmä ten smutný rok 1998 keď vypadla z I. Slovenskej ligy a sláva košického futbalu začala blednúť... Mesto Košice sa nemohlo nečinne prizerať, ako jeden z jeho novodobých športových symbolo chradne a preto možno právom označiť rozhodnutie Mestského zastupitelstva v Košiciach zo dňa 17.6.2005 – založiť akciovu spoločnosť s obchodným menom Mestský futbalový klub Košice, a.s. za historické. Najmä starší Košičania, ktorí pamätali slávne mená košických futbalových odchovancov a reprezentantov ako Jozef Móder, Ladislav Józsa, Ján Kozák či Stanislav Seman, pocítili veľko zadosťučinenie: Košice nenechali svoju Loky zahynúť! Som veľmi rád, že sa budeme môcť v Košiciach stretnúť okrem Vás aj s internacionálmi z Chorvátska, Poľska a dobrými športovými výkonmi si spoločne pripomenúť významné výročie košického futbalu – šesťdesiatku našej Loky. Nech žije a nech sa jej podarí nadviazať na slávnu minulosť a opäť šíriť dobre meno nášho mesta po celom svete!