Prejsť na obsah

Dnešný Deň učiteľov oslávi mesto spustením služby domáceho vyučovania a starostlivosti o školákov, ktorých rodičia pomáhajú v boji s koronavírusom

Kým tisíce Košičanov sú kvôli preventívnym opatreniam v boji proti šíreniu koronavírusu momentálne doma aj so svojimi deťmi, množstvo ďalších musí aj naďalej chodiť do práce ešte viac ako zvyčajne a o ich školopovinné ratolesti sa nemá kto postarať.

S nápadom prišla viceprimátorka Lucia Gurbáľová, pomáhať chcú desiatky pedagógov

Viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH) preto prišla s nápadom ako pomôcť deťom rodičov v prvej línii kontaktu, ktorí sa počas 12-hodinových alebo celodenných služieb starajú o to, aby dopady koronavírusu boli v našom meste čo najmenšie. Na základe jej iniciatívy sa v priebehu budúceho týždňa spúšťa pilotný projekt tzv. domácej starostlivosti a vyučovania školákov pedagógmi zo škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Ten je určený pre školopovinné deti zdravotníkov, záchranárov, policajtov, pracovníkov záchranných a bezpečnostných zložiek, vodičov, či ďalších ľuďom, ktorí v súčasnosti pomáhajú zvládnuť Košičanom tieto náročné časy. 

Záujemcovia sa môžu hlásiť na čísle 055/6419 100 alebo cez email pomoc@kosice.sk

Princíp prihlásenia je veľmi jednoduchý. Stačí, keď rodičia prejavia svoj záujem prihlásiť sa na domáce vzdelávanie a starostlivosť prostredníctvom informačného centra mesta Košice na čísle 055/6419 100 alebo cez email pomoc@kosice.sk Operátori si zapíšu ich údaje a dohodnú ďalší postup s niektorým z pedagógov, ktorý prejavil záujem pomôcť.

„Som rada, že po niekoľkých dňoch príprav budeme môcť od nasledujúceho týždňa spustiť túto naozaj užitočnú službu. Naše oddelenie školstva má už pre ňu zapísaných desiatky pedagógov z materských, či základných škôl, resp. centier voľného času, vychovávateľky zo školských klubov. Viaceré z nich, ktoré sa momentálne nemôžu podieľať na výchovno-vzdelávacom procese, prejavili záujem takýmto spôsobom pomôcť mestu a jeho obyvateľom. Aj ja som vyštudovaná pedagogička a viem ako sa teraz mnohí z nás cítia, keď kvôli zatvoreným školám nemôžu odovzdávať svoje vedomosti školákom. Nielen oni, ale najmä rodičia isto ocenia, že v súčasnej mimoriadnej situácii je mať vlastného učiteľa alebo vychovávateľa jednoducho na nezaplatenie,“ uviedla viceprimátorka.

Primátor ďakuje všetkým, ktorí chcú takto pomôcť

Mesto Košice si dnešný Deň učiteľov pôvodne pôvodne uctiť ich každodennú prácu na slávnostnom Galaprograme. Ten však podobne ako všetky ďalšie športové a kultúrne a spoločenské podujatia v meste musel byť kvôli mimoriadnej situácii presunutý na neurčito.

Primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) mrzí, že sa dnes nebude môcť osobne poďakovať košickým učiteľom za ich kvalitnú výchovno-vzdelávaciu prácu v priebehu celého roka. Pripomenul však, že aj takýto Deň učiteľov, počas ktorého mesto Košice oznamuje začiatok tento na slovenské pomery jedinečný projekt, je takisto ocenením ich práce.

„Chcem poďakovať našim pedagógom za to ako sa starajú o svojich žiakov a ako ich vychovávajú pre ďalší život. Mnohí z nich sú veľmi kreatívni, využívajú aktuálne poznatky a tie dokážu zapracovať do svojich vyučovacích hodín. Aj mesto Košice, ktoré má najväčší školský úrad na Slovensku, kráča s dobou. Teraz oficiálne spúšťame projekt, ktorý podľa pochvalných reakcií z mnohých miest, môže byť isto veľkou inšpiráciou nielen pre ďalšie samosprávy, ale aj ako Národný projekt pre ministerstvo školstva. Mnohí pedagógovia nám už avizovali ako sa tešia na individuálnu výučbu a starostlivosť o žiakov v domácnostiach rodičov, ktorí aj v týchto chvíľach nasadzujú životy, aby sme sa čo najskôr mohli všetci vrátiť do normálneho života. Sme v tom teraz všetci spolu a som nesmierne hrdý na nás Košičanov, že si aj takto spolu chceme pomáhať,“ dodal primátor.