Prejsť na obsah

DNI ČESKÉHO FILMU

Dni českého filmu sú reprezentačnou nesúťažnou prehliadkou diel českej kinematografie v Košiciach, ako súčasť projektu „Dny české kultury v Košicích“, ktoré každoročne organizuje Český spolok v Košiciach, združujúci občanov českej národnosti, žijúcich v našom meste. Filmová tvorba sa ako neoddeliteľná súčasť českej kultúry odprezentuje na takomto podujatí už po štvrtýkrát.

Dramaturgia prehliadky vychádza z myšlienky predstavovať českú kinematografiu v čo najširšom zábere. Tým je zachovaná nie len objektívnosť ponuky v rámci žánrov, ale zaručuje sa aj široké spektrum divákov, ktorých prehliadka môže osloviť.

Program prehliadky je rozdelený do siedmych premietacích dní. V prvý deň prehliadky (pondelok 22.10.2007) prebehlo slávnostné otvorenie večerným premiérovým filmom a následnou recepciou.

V ďalšie dni (utorok až sobota) sa divákom predstaví každý deň trojica filmov rôznych sekcií.

Víkendová nedeľa začína skoro popoludní projekciou filmu pre deti a pokračuje klasickým programom.

Tento rok sa divákom predstaví spolu šesť premiérových a predpremiérových titulov. Otvorenie prebehne debutovým filmom režiséra Roberta Sedláčka Pravidlá lži, ktorý bol okrem iného ocenený aj Českým levom za scénar. V utorok budú mať konečne aj diváci v Košiciach možnosť vidieť mimoriadne úspešný film Marta, ktorý sa napriek nie veľkej publicite vo svojej rodnej krajine teší úspechom na mnohých svetových festivaloch, ktorých sa zúčastňuje aj po viac ako roku od svojho vzniku. Lahôdkou pre divákov bude aj uvedenie filmu Petra Nikolaeva ...a bude hůř, ktorý po vlne filmov typu „Pelíšky“, či „Pupendo“, ponúkne nezidealizovaný pohľad na obdobie komunistického režimu v Československu. Slávne české divadlo „Buchty a loutky“, ktorých predstavenia mali možnosť Košičania vidieť počas divadelných festivalov, ponúknu svoj prvý celovečerný filmový projekt Chcípáci, ktorý je akousi hravou bábkovou fraškou určenou pre dospelého diváka. Program premiérových filmov doplnia dva nedeľné filmy: najnovší projekt režiséra Iva Trajkova Movie, ktorý ukáže autobiografickú výpoveď o útrapach súčasného českého režiséra. Posledný filmom prehliadky bude exkluzívne uvedenie pseudodokumentárneho filmu Mír s tuleni, v ktorom sa okram iného dozvieme, ako tulene inšpirovali Federica Felliniho k natočeniu jeho najslávnejšieho diela Sladký život. Zvláštnosťou filmu je aj to, že ho uvedieme ešte pred oficiálkou českou premiérou.

Program prehliadky bude doplnený trojicou filmov zo zlatého fondu českej kinematografie: Sedmikrásky Věry Chytilovej, ktorý sa radí mezi dvojicu najoceňovanejších filmov vôbec, poetický film Václava Kršky Řeka čaruje a slávny film Gustáva Machatého Extase.

Vážení přátelé, ano!, Něžný barbar a Ta naše písnička česká II. priblížia obdobie prelomových rokov 1989/90, čím sa dostali do akéhosi bližšie nešpecifikovateľného obdobia budovania nových dejín nie len českého filmu.

A na záver prehliadku doplnia najnovšie tituly, ktoré patrili k tomu najúspešnejšiemu za posledný rok, ako aj nedeľný film pre deti a ich rodičov s názvom Nesmrtelná teta, ktorý si budú môcť pozrieť zadarmo.