Prejsť na obsah

Dni francúzskej kultúry prilákajú zvukom skla, filmom a čokoládou

Desiaty ročník Dní francúzskej kultúry v Košiciach (23. marca - 17. apríla) zavŕši desaťročnú kapitolu už tradičného niekoľkotýždňového podujatia v metropole východu. Od budúceho roka by chcela košická Francúzska aliancia ponúkať frankofónnu kultúru v priebehu celého roka. Podujatie je príspevkom do celosvetovej mozaiky Dní frankofónnej kultúry, ktoré sa každoročne konajú v marci.

Program sa začne výstavou umeleckého skla Dores et despaces v múzeu Vojtecha Löfflera a podľa organizátorov pôjde o výstavu, akú Košice ešte nezažili. „Názov výstavy, ktorý sa len ťažko prekladá do slovenčiny - Tu a na tomto mieste - môže znieť klasicky, ale v skutočnosti pôjde o niečo, čo tu ešte nebolo. Sklo je spojené so zvukom a počas výstavy budú na návštevníka pôsobiť zvukové efekty, ktoré by mali spolu so sklom vytvárať jeden celok," popísal jedno z pripravovaných podujatí riaditeľ Francúzskej aliancie v Košiciach a atašé veľvyslanca Francúzskej republiky Grégoire Brault.

Výstava umeleckých fotografií odhalí fyzickú ale i duševnú nahotu prostredníctvom tvorby známej francúzskej fotografky Marty Jonville v galérii Verejnej knižnice J. Boccatia. „Osobne sa teším na koncert senegalskej skupiny Lack thyossane v spoločenskej sále Mestskej časti Košice-Staré Mesto, pretože práve ich koncertom sa naše Dni francúzskej kultúry na chvíľu stanú Dňami frankofónnej kultúry. Senegalčania nie sú Francúzi, ale patria k frankofónnym krajinám. Predvedú africko-francúzsku hudbu, ktorú málokedy počuť znieť v Košiciach," prezradil prezident Francúzskej aliancie Roman Gajdoš.

G. Brault si pochvaľuje spoluprácu s miestnymi kultúrnymi organizáciami v Košiciach. „Dni francúzskej kultúry po desiatich rokoch fungovania už nie sú niečím cudzím, čo by sme museli Košičanom nanútiť, bez spolupráce tunajších organizácií. Väčšina podujatí sa koná v partnerstve s múzeom či galériou, Magistrátom mesta Košice a mestskou časťou Košice-Staré Mesto, úzko spolupracujeme i s tímom EHMK."

Počas Dní francúzskej kultúry sa už mnohí mohli presvedčiť, že kultúra nepozná jazyk a jazykové bariéry. „Výstava a hudba nepoznajú jazyk. V tomto ročníku pripravujeme aj sériu francúzskych filmov, ktorú sprístupníme širokému okruhu záujemcov slovenskými titulkami," dodáva R. Gajdoš, ktorý zatiaľ ani v súvislosti, že v roku 2013 ponesie spolu s Košicami titul EHMK mesto Marseille, nárast záujmu o štúdium francúzštiny nezaznamenal.

Sladkou bodkou Dní francúzskej kultúry bude ochutnávka čokolády spojená s prezentáciou známeho francúzskeho cukrára-čokolatéra. „Návštevníci tohto podujatia sa dozvedia niečo o histórii čokolády, spôsoboch jej prípravy a budú svedkami jej zrodu. O kvalite čerstvo pripravenej čokolády sa budú môcť presvedčiť priamo na mieste počas degustácie," prezradil na záver prezident Francúzskej aliancie.

zuzana.lehotska@kosice2013.sk