Prejsť na obsah

Do košickej zoo pribudli tri rozkošné medvieďatká

Zoologická záhrada (ZOO) Košice dnes oficiálne predstavila verejnosti tri medvieďatá zachránené z prírody. Ich cesta do Košíc sa začala v Tatrách, keď začiatkom júna tu spozorovali trojicu mláďat bez vodiacej medvedice. Pracovníci Správy TANAP-u a Štátnej ochrany prírody sa po viacdňovom monitoringu rozhodli mláďatá odchytiť medzi Popradským a Štrbským plesom.

„Pre samotný odchyt sme sa rozhodli aj kvôli zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu medvieďat. Tri siroty sme previezli do záchrannej stanice pre zranené živočíchy Zázrivá,“ hovorí zoológ Správy Tatranského národného parku Michal Haring.

V Zázrivej medvieďatám zabezpečili všestrannú starostlivosť.

„Začali sme uvažovať o tom, kde by sme ich mohli umiestniť. Jednoznačne nám napadla košická Zoologická záhrada,“ vysvetľuje riaditeľ Záchrannej stanice a Ekocentra v Zázrivej Metód Macek. Dopĺňa, že jedine košická zoo na Slovensku spĺňa podmienky pre ich plnohodnotný život.

Prírastky z Vysokých Tatier dostali meno Hugo, Mišo a Alica

Zhruba polročné mláďatká Hugo, Mišo a Alica dostali nový domov v jednej sekcii v rozľahlom areáli medveďov. V krátkom čase sa dokázali adaptovať na nové prostredie, ale aj tak veľmi citlivo reagujú na cudzie zvuky. Pri obavách z neznámeho hľadajú útočisko vo vnútornom chovnom zariadení alebo na stromoch. 

"Ich životná náplň v tomto období je jesť, hrať sa a spať, a to robia dookola 24 hodín denne," hovorí Macek s tým, že po vyčerpávajúcich hrách už okolo obeda relaxujú. 

 

Chov medveďov má v košickej ZOO 35-ročnú tradíciu. Za toto obdobie sa tu narodilo 11 mláďat. Naposledy to bolo v roku 2002, keď prišli na svet pätorčatá známe aj zápisom do Guinnessovej knihy rekordov. Podmienky chovu síce prešli kvalitatívnou zmenou, ale v súčasnosti si ich vnútorné i vonkajšie priestory žiadajú prestavbu v zmysle štandardov Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií.

Hľadajú zdroje na ďalšie vylepšenia chovu medveďov

„Zdroje na rekonštrukciu a najmä oplotenie takmer hektárového výbehu hľadáme aj prostredníctvom výziev Environmentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR. Nedávno sme opäť zaslali žiadosť o poskytnutie dotácie a v týchto dňoch čakáme na rozhodnutie,“ hovorí riaditeľ košickej ZOO Erich Kočner.

Trio medvieďat, ktoré dnes zoo oficiálne predstavila, nie je jediné zachránené z voľnej prírody. Nový domov v roku 2020 poskytla súrodencom zachráneným v Malej Fatre Filipovi a Máši. O rok neskôr k nim pribudla medvedica, ktorá dostala meno Tatranka.

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pripomenul, že aj napriek zložitej finančnej situácii dostane ZOO z rozpočtu mesta dokopy takmer 2,5 milióna eur na svoju prevádzku a investície do rekonštrukcie a modernizácie chovných zariadení, či do zatraktívnenia svojho areálu.

„Teší ma, že ZOO patrí aj vďaka našim investíciám do jej prevádzky medzi najväčšie atrakcie nášho mesta a po vynútených covidových obmedzeniach láka čoraz viac spokojných návštevníkov. Dôkazom toho je aj júnové pokorenie hranice 5 miliónov návštevníkov. Verím, že aj Hugo, Michal a Alica sa v našej ZOO budú veľmi dobre cítiť a po svojej aklimatizácii budú patriť po všetkých stránkach medzi doslova najväčšie atrakcie,“ uviedol primátor.