Prejsť na obsah

Do MHD je od piatku možné nastúpiť len s rúškom alebo inou podobnou ochrannou pomôckou

Mesto Košice začalo oddnes so zasielaním SMS-ky Košičanom najmä v produktívnom veku a seniorom. Ich cieľom je identifikovať ľudí v núdzi, so zdravotnými problémami alebo v karanténe, ktorí potrebujú pomoc s donáškou obedov, potravín a liekov. Záujemci o tento druh pomoci budú zaradení do databázy. Nová služba pre Košičanov by sa v spolupráci s mestskými časťami mohla začať poskytovať budúci týždeň.

„Keďže je problém dostať sa k databázam ľudí, ktorí z rôznych dôvodov potrebujú takúto pomoc, rozhodli sme sa, že si vytvoríme našu vlastnú. V Košiciach je mnoho ľudí, ktorí nevedia, kam a na koho sa majú v tejto súvislosti obrátiť, my im ponúkame riešenie. Záujemcovia o donášku obedov, potravín a liekov zavolajú na naše call centrum 055/6419 100 alebo pošlú mail na pomoc@kosice.sk, kde môžu nahlásiť svoj záujem. My sa im ozveme, začneme s nimi komunikovať a spoločne nájdeme také riešenia, ktoré uľahčia ich ťažkú životnú situáciu,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nez.). 

Na základe pokynu primátora sa bude mesto sústreďovať najmä na realizáciu sociálnych opatrení pre tie skupiny Košičanov, ktoré takúto pomoc od mesta najviac potrebujú. Forma pomoci ľuďom v núdzi a so zdravotnými problémami bola jedným z bodov dnešného rokovania Krízového štábu mesta Košice. Diskutovalo sa na ňom aj o distribúcii ochranných pomôcok  tváre pre tých, ktorí sa k nim nevedia dostať.

Košice opätovne požiadali štát o zabezpečenie 5 miliónov rúšok

Zamestnanci magistrátu mesta Košice dnes začali s distribúciou jednorázových rúšok pre ľudí, ktorí o nich v priebehu tohto týždňa o nich požiadali prostredníctvom telefonátov alebo e-mailov Call centrum. Mesto v tejto oblasti po vlastnej linke nahrádza štátne orgány, ktoré sú k žiadostiam o poskytnutie týchto zdravotných pomôcok zatiaľ značne macošské. Mesto kvôli obmedzenému množstvu zostávajúcich rúšok zo štvrtkovej zásielky tak mohlo pomôcť aspoň niekoľkým desiatkam Košičanom.

Primátor informoval, že v piatok odišla objednávka na 100 000 rúšok a 15 000 respirátorov, ktoré by mali byť k dispozícii budúci týždeň. Ak sa podarí zrealizovať všetky dohodnuté objednávky z predchádzajúcich dní, mohlo by do mesta prísť až štvrť milióna rúšok. Členovia Krízového štábu predpokladajú, že ak by mimoriadna situácia trvala ešte niekoľko týždňov, mesto bude potrebovať pre svojich obyvateľov milióny rúšok. Z tohto dôvodu riaditeľ magistrátu Marcel Čop opätovne zaslal aktualizovanú požiadavku na Okresný úrad Košice a Správu štátnych hmotných rezerv, aby na základe vývoja situácie zabezpečili obyvateľom 5 000 000 rúšok. 

Okrem potravinových chystá mesto pre bezdomovcov aj hygienické balíčky

Ako úspešný projekt sa podľa vyjadrení organizácií zabezpečujúcich prevádzku útulkov na Bosákovej ulici a v Bernátovciach ukázali aj potravinové balíčky pre bezdomovcov. Počty ľudí bez domova, ktorí navštevujú obe spomínané zariadenia, sa od začiatku týždňa podstatne zvýšili. Má to veľmi pozitívny vplyv aj na hygienu a aj ich prevenciou pred koronavírusom. V distribúcii potravinových balíčkov sa tak bude pokračovať aj cez víkend. Mesto pre túto skupinu obyvateľstva pripravuje aj distribúciu hygienický balíčkov. Podmienkou bude to, aby sa bezdomovci zaregistrovali do našich systémov a pravidelne absolvovali kontroly svojho zdravotného stavu.

Krízový štáb dnes rozhodol o tom, že sa jeho ďalšie rozšírené rokovanie za uskutoční v pondelok o 11.00 hod. Pozvánku naň dostali aj najvyšší predstavitelia Okresného úradu, Košického samosprávneho kraja, RÚVZ, Rady Seniorov, vybraných charitatívnych zariadení, Hasičského a záchranného zboru, štátnej polície, Integrovaného záchranného systému a košických nemocníc.

„Ešte predtým a to na pondelkovú ôsmu hodinu ráno je zvolaná Radu starostov, ktorá sa bude zaoberať aj ďalším možnostiam pomoci obyvateľom mesta. S jej členmi sa chcem poradiť aj o možnosti zvolania mimoriadneho Mestského zastupiteľstva. Ak s tým budú súhlasiť, mohli sme na prijať uznesenia, ktorými by sme ešte účinnejšie mohli reagovať na aktuálny stav počas tejto mimoriadnej situácie,“ uviedol primátor.   

Riaditeľ magistrátu Marcel Čop informoval, že v súlade so zmenou Prepravného poriadku MHD, platí oddnes na základe požiadavky primátora ustanovenie, na základe ktorého nie je možné nastúpiť do autobusov alebo električiek bez rúška, šatky, šálu alebo inú účinnú ochrannú pomôcku na zamedzenie prenosu koronavírusu.

Na Krízovom štábe mesta sa dnes hovorilo aj o vykonanej inventarizácia materiálu civilnej ochrany ako sú napr. stany, lôžka, deky, spacie vaky, ohrievače a pod., ktoré by mohlo mesto využiť v čase vyhláseného krízového stavu.

Vytvorí sa databáza jedální a donášok pre seniorov a zdravotne znevýhodnených

Zmenou je opätovné otvorenie jedálne v budove magistrátu mesta Košice, ktorá bude vydávať balenú stravu od 12.00 – 13.00 hod. pre seniorov. Mesto je pripravené vytvoriť aj databázu jedální a donáškových služieb, ktoré ponúknu svoje služby pre seniorov a zdravotne znevýhodnených Košičanov. Záujemcovia sa môžu hlásiť na emailovej adrese pomoc@kosice.sk, mesto ich zoznam potom zverejní na "koronavírusovej" podstránke webu kosice.sk.