Prejsť na obsah

Do Urbanovej veže dnes uložili časovú schránku s odkazom pre budúce generácie

Slávnostné uloženie časovej kapsule a osadenie kríža spolu s jeho posvätením sa uskutočnilo pred Urbanovou vežou za účasti predstaviteľov Košickej arcidiecézy, zástupcov mesta a spoločnosti Villard, ktorá zabezpečuje rekonštrukčné práce na Urbanovej veži.

Obsahom časovej kapsule – medeného tubusu je odkaz pre budúce generácie Košičanov napísaný rukou písmomaliara Petra Dudoviča na ručne robenom papieri, dnešné vydanie lokálnych denníkov Korzár a Košice:dnes, kópie listiny Vyhlásenia svätej Alžbety v slovenčine a latinčine, mestské noviny vydané v súvislosti s krízovou situáciou v Košiciach spôsobenou novým koronavírusom, slovenské euromince vydané v roku 2020 v koženom mešci a dve rúška vyrobené dobrovoľníkmi.

Viceprimátorka Gurbáľová:

Uloženie časovej kapsule do Urbanovej veže má v tomto období o to väčšiu váhu, keďže sa vyrovnávame s negatívnymi dôsledkami koronavírusu. V týchto dňoch ešte viac ako inokedy myslíme na súdržnosť, vôľu pomáhať a robiť dobré veci pre druhých. A to je aj náš odkaz pre Košičanov, ktorí túto kapsulu v budúcnosti otvoria. Aj v týchto pohnutých časoch obzvlášť platí, že vzájomnou pomocou a ohľaduplnosťou vieme všetci spolu dokázať veľké veci. Len v súdržnosti môžeme docieliť svetlú budúcnosť pre ďalšie generácie, ktoré budú ďalej zveľaďovať naše mesto a nezabudnú ani na jeho historické centrum,“ uviedla viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH).   

Tá vyjadrila nesmiernu radosť z toho, že sa Urbanova veža dočkala rekonštrukcie, ktorá skrášli historické centrum Košíc a dodá mu zaslúženú dôstojnosť. Verí, že zrekonštruovaná veža bude nielen pýchou pre obyvateľov mesta, ale že jej krásy budú každý rok obdivovať aj tisíce turistov zo Slovenska a zahraničia, ktorí sa po skončení pandémie opäť vrátia do Košíc.

„Sama sa teším na prechádzku letným centrom mesta a verím, že toto obdobie o niekoľko mesiacov skončí, aby sme si všetci užili leto tak, ako si ho pamätáme. Prajem si, aby nová strecha Urbanovej veže dlho vydržala a zároveň, aby budúcich Košičanov zaujímalo, čo im Košičania z roku 2020 chceli povedať,“ povedala.

Odkaz pre budúce generácie zanechala aj cirkev Obnovený kríž na Urbanovej veži požehnal košický pomocný biskup Marek Forgáč. Ten takisto prečítal z osobitného odkazu, v ktorom bola spojená minulosť Urbanovej veže s jej súčasnosťou vrátane toho, čo teraz zažíva cirkev a celá spoločnosť. 

„Uplynul mesiac, od kedy sa v našej krajine pre pandémiu nového koronavírusu nekonajú verejné bohoslužby. Bohu sme vďační za jeho kríž, tento osobitý čas milosti, milosrdenstva a nádeje, keď prehodnocujeme zmysel života a radujeme sa, že Pán je blízko. Nás, naše mesto a národ, Košičanov i pútnikov, zverujeme ochrane Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, aby sa i generácie po nás tešili z toho historického a kultúrneho dedičstva," prečítal z odkazu košický pomocný biskup.