Prejsť na obsah

Dohoda o verejnom osvetlení

Mesto Košice a spoločnosť VEROS podpísali v uplynulých dňoch dohodu o urovnaní vzájomných vzťahov a záväzkov. Dohoda úspešne rieši všetky vzniknuté spory a vytvára priestor pre ďalší rozvoj verejného osvetlenia v meste. Dohoda má podobu dodatku k pôvodnej zmluve z roku 2002.
Primátor mesta Košice Ing. František Knapík k dosiahnutej dohode povedal: „Verím, že tento dodatok k zmluve vyrieši nahromadené problémy i nejasnosti a dá výraznú bodku za doterajším procesom. Som rád, že aj po zložitých rokovaniach sa riešenie našlo a ukončilo tak zbytočné plytvanie finančných prostriedkov vynakladaných na súdy a právnikov. Našli sme deliacu hranicu a dohodli sa na konkrétnych číslach. Máme záujem postupovať tak, aby naše vzťahy boli jasné a obojstranne vyvážené. Chceme, aby verejné osvetlenie bolo funkčné a vizuálne zaujímavé, a aby sa stalo dobrou vizitkou mesta."
Na pôvodnej zmluve mestu Košice najviac vadilo, že nemá dostatočnú kontrolu nad plnením plánu obnovy verejného osvetlenia, nad prácami spojenými s jeho údržbou a že nemá mechanizmy, ktorými by si túto kontrolu a prípadnú nápravu vynútilo. Mesto bolo tiež nespokojné so spôsobom kalkulácie ceny akú spoločnosť VEROS mestu účtovala. Niektoré body zmluvy ďalej umožňovali dvojaký výklad a stali sa preto predmetom sporov.
Výsledná dohoda medzi mestom a spoločnosťou VEROS obsahuje tieto hlavné zmeny a ustanovenia:
Nový spôsob výpočtu ceny – mesto bude platiť paušálnu ročnú čiastku za údržbu a opravy verejného osvetlenia vo výške 39 miliónov Sk plus náklady na elektrinu, ktoré budú prefaktúrované v skutočnej výške (predpokladá sa cca 34 miliónov Sk). Touto dohodou sa znížila aj celková cena, ktorú mesto zaplatí VEROSu za rok 2007, zo 79 na 73 miliónov Sk vrátane DPH.
Cena za údržbu a opravy bude v nasledujúcich rokoch navyšovaná o infláciu a taktiež v prípade, že sa zvýši počet svetelných bodov verejného osvetlenia.
Ohľadom dlžnej sumy sa obe strany dohodli, že z požadovaných 54 miliónov Sk mesto uhradí 39 miliónov Sk. Zároveň mesto dohodou ukončí všetky súdne spory.
Spoločnosť VEROS spracovala nanovo Koncepciu obnovy a údržby verejného osvetlenia a mesto každý mesiac dostane informáciu o jej priebežnom plnení.
Nanovo boli upravené ustanovenia zmluvy o predčasnom ukončení spolupráce. Toto nové ustanovenie lepšie a presnejšie upravuje vzájomné vyrovnanie pri vypovedaní zmluvy a je pre obe strany prijateľné.

K úspešnému dokončeniu jednania medzi mestom Košice a spoločnosťou VEROS prispelo i zjednodušenie vlastníckych štruktúr spoločnosti Elektrovod-Osvetlenie, majiteľa spoločnosti VEROS. K 29. 8. 2007 zvýšila skupina Eltodo svoj podiel v spoločnosti Elektrovod-Osvetlenie z 50 na 100 %, keď spoločnosť Eltodo-Citelum odkúpila podiel vo VEROSe od spoločnosti Elektrovod Holding. Elektrovod-Osvetlenie bol súčasne premenovaný na Eltodo-Osvetlenie. Novým riaditeľom spoločnosti Eltodo-Osvetlenie sa stal Ing. Pavel Sněhota, ktorý v spoločnosti Eltodo-Citelum zastával funkciu zástupcu obchodného riaditeľa.
Prezident spoločnosti Eltodo EG Libor Hájek zmenu vlastníka zdôvodnil nasledovne: „Na naší zakázce pro město Košice nám velmi záleží, a proto jsme chtěli mít veškeré pravomoci, abychom s vedením města mohli dospět k dohodě. To se nyní podařilo. Věřím, že město bude nyní stejně spokojené jako desítky měst v České republice, kde se naše společnost o veřejné osvětlení stará."
Podpisom dodatku k zmluve spoločnosť VEROS zahájila podľa schváleného plánu opäť údržbu, prevenciu, obnovu a opravy verejného osvetlenia v plnom rozsahu. Postupne budú natreté stĺpy verejného osvetlenia, budú menené dožité stĺpy verejného osvetlenia a bude prevedená obnova zastaraných technických súčastí verejného osvetlenia vrátane obnovy poruchových častí zemnej káblovej siete. Poruchové káble v týchto lokalitách boli doposiaľ nahradzované káblami vedúcimi medzi stĺpmi verejného osvetlenia vzduchom.
Okrem toho už bol započatý program preventívnej starostlivosti, ktorý zníži množstvo porúch na verejnom osvetlení a predĺži jeho životnosť.

Skupina ELTODO
Skupina spoločností Eltodo, ktorú zastrešuje materská spoločnosť Eltodo EG, a.s., patrí už 15 rokov k najvýznamnejším českým elektrotechnickým a developerským spoločnostiam s rozsiahlym poľom pôsobnosti. Je modernou inžinierskou, výrobno-montážnou a dodávateľskou organizáciou, ktorá sa zameriava predovšetkým na segmenty energetiky, priemyslu, dopravy a verejného osvetlenia. Obrat spoločnosti skupiny Eltodo v roku 2006 presiahol 3 mld. Kč. Skupina zamestnáva 800 pracovníkov. Najväčší podiel na obratu skupiny majú spoločnosti Eltodo EG, a.s., Eltodo-Citelum, s.r.o., a Eltodo dopravní systémy s.r.o.

Spoločnosť Eltodo-Osvetlenie vlastní z 50 % spoločnosti Eltodo EG a z 50 % spoločnosť Eltodo-Citelum.
Eltodo-Citelum, s.r.o. je spoločným podnikom Eltodo EG, a.s. a francúzskej spoločnosti Citelum, a.s. Zaoberá sa prenesenou správou verejného osvetlenia a túto službu zaisťuje vo viac než 100 mestách a obciach v České republike. Napríklad v Prahe, Českých Budejoviciach, Liberci a v Ústí nad Labem.