Prejsť na obsah

Dostavba KFA sa dnes začala, budúci rok si tam zahrá aj slovenská reprezentácia

Po víťaznom sobotňajšom zápase druholigového FC Košice s Trebišovom (2:0) budú v najbližších týždňoch v Košickej futbalovej aréne hosťovať najmä stavbári. Tí od dnešného dňa naplno nastúpili na štadión, aby v ďalšej fáze výstavby KFA dokončili všetky tribúny a v Košiciach tak mohol byť plnohodnotný štadión, kde sa budú môcť hrať aj zápasy našej seniorskej futbalovej reprezentácie.

Vedenie Košickej futbalovej arény (KFA) a.s. podpísalo zmluvu so spoločnosťou AVA-STAV, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní na dodávateľa stavebných prác dostavby severnej a južnej tribúny vrátane rohov týchto tribún. Dostavba pozostáva z montáže betónového skeletu tribún, oceľovej konštrukcie strechy a krytiny. Pribudnú aj spevnené plochy vnútornej promenády, oplotenie, brány a turnikety.

M. Gibóda: Niekoľkoročná snaha sa oddnes stáva realitou

KFA už v súčasnosti vyhovuje všetkým požiadavkám na to, aby sa tam mohli hrať duely v najvyššej slovenskej súťaži. S výnimkou kapacity, ktorá je predmetom aktuálnej dostavby, už aréna spĺňa aj požiadavky pre štadión IV. kategórie UEFA. 

"Naša niekoľkoročná snaha o dostavbu KFA sa stáva realitou. Chcem sa ešte raz poďakovať každému, kto nám s tým pomohol. Spravíme všetko preto, aby si východniari mohli v KFA okrem futbalu na klubovej úrovni užívať aj medzištátne reprezentačné zápasy," myslí si predseda predstavenstva Košickej futbalovej arény (KFA) a zároveň viceprimátor mesta Marcel Gibóda (nezávislý).

Stavebné práce pri dokončení štadióna budú stáť 5,86 milióna eur bez DPH a v zmysle zmluvy by mali byť dokončené na jar budúceho roka. Kapacita hľadiska v KFA sa zvýši zo súčasných 5836 na 12 625 divákov.

Dokončenie KFA sa môže uskutočniť vďaka dotácii vo výške 4 milióny eur, ktorú v decembri 2021 schválila slovenská vláda na návrh ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Okrem toho sa na ňu využijú aj finančné zdroje KFA z 2,6-miliónového úveru, ktorý vlani v septembri na návrh vedenia KFA schválili poslanci košického mestského zastupiteľstva. Splácanie úveru je rozvrhnuté na roky 2024 až 2033.

Futbal sa tam aj naďalej bude hrať

Aj počas dostavby bude KFA ďalej fungovať a len s minimálnymi bezpečnostnými obmedzeniami. Zápasy druholigového FC Košice, resp. stretnutia ukrajinského klubu SC Dnipro-1 v ďalšej sezóne európskych pohárových súťaží, sa budú hrať aj za prítomnosti divákov na oboch doposiaľ postavených tribúnach.

V najbližších mesiacoch má byť vyhlásené verejné obstarávanie aj na koncové zariadenia slaboprúdovej infraštruktúry KFA ako sú napr. zobrazovacie LED panely, kamery a pod. Následne sa na štadión obstarajú sedadlá.

Marcel Gibóda predpokladá, že po kompletnom dokončení štadióna by si na jeho trávniku mohlo už v priebehu budúceho roka zahrať aj naše reprezentačné „áčko“. O rok neskôr bude KFA hostiť zápasy majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov, ktoré sa uskutočnia na Slovensku.