Prejsť na obsah

Dreviny vo verejnej zeleni

Nové metodiky spracovania inventarizácie zelene z hľadiska ich zdravotného stavu, metodika spracovania dokumentu starostlivosti o dreviny a problematika komunikácie s aktivistami, to boli nosné témy odbornej konferencie Dreviny vo verejnej zeleni, ktorá sa uskutočnila 22. a 23. apríla 2009 v Nitre. „Na konferencii boli prezentované nové výsledky skúmania chorôb a škodcov na drevinách s návrhom možností ich liečenia. Tieto výskumy boli vykonané na agáte, gaštane a pagaštane. Metodika spracovania dokumentu starostlivosti o dreviny bola prezentovaná na príklade mesta Nitra," uviedla Ružena Slivová zo Správy mestskej zelene Košice. Ako povedala nové metódy hodnotenia zelene, o ktorých informovali odborníci z rôznych vedeckých ústavov na Slovensku a Českej republike, má Správa mestskej zelene v Košiciach už niekoľko rokov zapracované vo svojich dokumentáciách.

„Ošetrovanie drevín orezom odbornou organizáciou nie je pre Košice žiadnou novinkou, rovnako ako ošetrenie Pagaštanu konského injektážou, ktorá bola názorne prezentovaná v teréne," povedala Ružena Slivová. Z priebehu konferencie okrem iného vyplynulo i to, že „Správa mestskej zelene je nástroj, ktorý pozitívne prispieva k rozvoju a spravovaniu mestskej zelene v sídlach podľa platných zákonov a vyhlášok SR."

Na odbornej konferencii sa zúčastnili aj zamestnanci z oddelenia životného prostredia mesta Bratislavy a ministerstva životného prostredia.