Prejsť na obsah

Električka bola najrýchlejšia

Električková doprava v košickej MHD je pri zabezpečení jej preferencie na križovatkách najrýchlejším druhom dopravy. Potvrdil to dnešný súťažný test Kto skôr, ktorý pripravil Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom KR PZ.
Na trase Kino Družba - Moldavská križovatka - Námestie osloboditeľov - Železničná stanica súťažili s električkou v rannej dopravnej špičke autobus MHD, osobné auto, cyklista, korčuliar a bežec. Pre električku zabezpečovali umelú preferenciu na ôsmich križovatkách policajti.

Ako informoval technický námestník DPMK Róbert Nagy, zvíťazila električka, ktorá absolvovala trasu zo sídliska Terasa na železničnú stanicu za 10 minút a 10 sekúnd, čo bolo o približne deväť minút menej, ako určuje jej obvyklý cestovný poriadok.
Druhý s časom 12 minút a 40 sekúnd bol osobný automobil, tretí s časom 14 minút a 48 sekúnd bol autobus. Na ďalších miestach skončili cyklista (15 minút, 48 sekúnd), korčuliar (22 minút, 54 sekúnd) a bežec (23 minút, 28 sekúnd).

Každý z účastníkov testu používal k cieľu svoju dopravnú cestu, električka a autobus zastavovali na zastávkach MHD, kde sa zdržali na čas potrebný na nástup a výstup cestujúcich.
"Máme po tejto súťaži v rukách argument, že pri preferencii električky je tento druh dopravy pre cestujúcich výhodný a môže konkurovať aj osobnému autu," uviedol R. Nagy. Ako ďalej informoval, určitý počet križovatiek v Košiciach už má zabudovaný automatizovaný technický systém na uprednostňovanie električiek, potrebné je však rozhodnutie zo strany mesta na jeho sfunkčnenie.

Preferenčný systém pre električky na križovatkách využívajú v Prahe a Brne a rozbiehajú ho aj v Bratislave, dodal R. Nagy.
Zdroj:TASR