Prejsť na obsah

Envirohliadka Mestskej polície našla na Priemyselnej ulici nelegálnu skládku odpadu, bol na nej aj nebezpečný azbest

Aj tento dokumentovaný prípad potvrdil opodstatnenosť vzniku envirohliadok, ktoré v meste fungujú od konca marca.

Príslušníci Mestskej polície (MsP) zo stanice Stred v Košiciach na Priemyselnej ulici preverovali oznámenie, že na voľné priestranstvo za bývalou budovou Inžinierskych stavieb niekto vyváža stavebný odpad a rastie tam nelegálna skládka. Envirohliadka MsP na mieste zistila, že podnet bol opodstatnený.

Zadržali aj nákladné auto vyvážajúce stavebný odpad

Zároveň pri skládke zadržali nákladné motorové vozidlo značky MAN. Vodič príslušníkom MsP uviedol,  že odpad na skládku doviezol na priamy pokyn svojho vedúceho z jednej zo stavieb v Košiciach.

Vodič nemal pri sebe žiadne povolenie na vývoz stavebného odpadu a envirohliadke tvrdil, že ho má jeho šéf na stavbe. Nešlo pritom o jediný prípad, keď nejaká firma, resp. individuálny stavebník vozil na stavbu odpad. Príslušníci MsP našli na mieste aj viaceré stopy po pneumatikách z nákladných áut, ktoré tam priviezli rôzny odpad ako panely, asfalt, plechy alebo plasty. Zároveň tam našli aj zdraviu škodlivé azbestovo cementové dosky, vrátane eternitu (azbestu) zo striech.

Pozemok je v súkromnom vlastníctve a odpad sa tam má vyvážať už vyše roka. Mestská polícia v tejto súvislosti kontaktovala enviro políciu z Okresného riaditeľstva PZ SR Košice, s ktorou ešte raz obhliadli miesto činu a opätovne potvrdili že ide o nelegálnu skládku.

Prípadom sa zaoberá policajný vyšetrovateľ

Prípad im bol následne odstúpený. Policajný vyšetrovateľ sa ním teraz zaoberá pre dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi.

Aj tento prípad dokumentuje opodstatnenosť vzniku envirohliadok, ktoré na podnet primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka fungujú od začiatku jari 2019. Ich hlavným cieľom je v spolupráci so všetkými orgánmi samosprávy a štátnej správy riešenie problémov v oblasti životného prostredia, kontrolu stavieb, odpadov a čistoty v meste.

Momentálne sa touto činnosťou zaoberá 20 mestských policajtov, pričom ich počet by sa mal v budúcnosti ešte zvýšiť. Na každej stanici MsP sú dvaja špeciálne zaškolení príslušníci alebo príslušníčky MsP, ktorí sa venujú najmä spomínanej problematike a majú k dispozícii primerané materiálno-technické zabezpečenie. Vznik enviropolície bol aj ďalším krokom k tomu, aby príslušníci MsP boli častejšie v teréne a bližšie k občanom.