Prejsť na obsah

Európske hlavné zelené mesto Ľubľana podpísalo memorandá o spolupráci s mestom Košice

Dve memorandá by mali slúžiť na upevnenie vzťahu oboch partnerských miest, vzájomnú pomoc a výmenu informácií pri kandidatúre Košíc na titul Európske hlavné zelené mesto (EHZM) 2023 a kandidatúre Ľubľany na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2025 a pri implementácii projektu po prípadnom získaní titulu.

Memorandum porozumenia Európske hlavné zelené mesto

Medzi Košicami a Slovinskou metropolou bolo podpísané memorandum za účelom poskytnutia asistencie pri príprave projektu Európske hlavné zelené mesto. Táto dohoda je zameraná na podporu environmentálnej spolupráce medzi Mestom Ľubľana, Európskym hlavným zeleným mestom 2016 a mestom Košice, ktoré kandiduje o titul Európske hlavné zelené mesto 2023. V rámci tejto oblasti by sa Košice v spolupráci s Ľubľanou radi dostali aj do skupiny 100 európskych miest, ktoré sa chcú uchádzať o inovatívne projekty v rámci iniciatívy Horizon Europe Európskej komisie.

Memorandum porozumenia Európske hlavné mesto kultúry

Aj mesto Košice má čo ponúknuť Slovinskej metropole, sú to skúsenosti a asistencia pri implementácii projektu Európske hlavné mesto kultúry. Táto dohoda sa zameriava na podporu spolupráce v oblasti kultúry, obzvlášť navrhovaním spoločných kultúrných projektov pre Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 a Ľubľana - kandidát na Európske hlavné mesto kultúry 2025.

Zástupcovia oboch miest ocenili spoluprácu

Memorandá boli výsledkom pracovnej cesty námestníka primátora mesta Košice Marcela Gibódu s delegáciou v zložení hlavného koordinátora pre projekt EHZM Miša Hudáka a riaditeľa CIKE Michala Hladkého, na ktorej ich privítala námestníčka prímátora mesta Ľubľana Tjaša Ficko spolu s realizátormi projektu zeleného mesta v Ľubľane. Podpis memoránd ocenil námestník primátora mesta Košice Marcel Gibóda (nezávislý), ktorý rovnako ako primátor Ľubľany verí, že tieto memorandá neostanú iba na papieri.

“Mesto Košice je stále iba na začiatku svojej cesty, v posledných 18 mesiacoch pripravilo samostatnú rozpočtovú kapitolu s názvom Zelené mesto do ktorej sústredilo zdroje na edukačné, rozvojové, strategické a projektové aktivity, prihlásilo sa k Dohovoru primátorov a starostov. Pracujeme tiež na vytvorení nízkouhlíkovej stratégie a vytvorili sme koordinačný tím, ktorý pripravuje prihlášku do výzvy o titul European Green Capital Award. Tieto dohody sú vyvrcholením dlhodobej snahy posúvať naše mesto k zmysluplnej medzinárodnej spolupráci, a novým projektom, ktoré metropole tohto formátu prináležia,” doplnil námestník.

Vznikajúce vízie mesta s odbornými strategickými a analytickými materiálmi podporujú transformáciu Košíc z mesta ťažkého priemyslu na mesto nových a udržateľných ekonomických odvetví. Mesto Košice chce slúžiť ako prototyp udržateľnej zmeny aj pre ďalšie samosprávy stojace pred podobnými výzvami nie len na Slovensku, ale aj v celej Európe.