Prejsť na obsah

Festival Art & Tech Days spojí umenie a technológie

Ak ste z tých, čo myslia otvorene, radi sa pozeráte do budúcnosti a už máte na 22. - 26. november program, zrušte si ho. Art & Tech Days je festival, ktorý vám ukáže možnosti nových realít.

Digitálnu kultúru, akú žijeme dnes, je ťažké predstaviť si pár rokov dozadu. Vyspelé technológie sa dnes týkajú takmer každého aspektu nášho života. Ich vzrastajúca komplexita a rýchlosť ich vývoja so sebou prinášajú eufóriu, no aj úzkosť. Sú výzvou pre tradičné inštitúcie a ovplyvňujú spôsob, akým fungujeme, ako sa správame, myslíme, či navzájom komunikujeme.

Hlavné otázky digitálnej kultúry sa sústreďujú na vzťah medzi ľuďmi a technológiami. Presne o tom je festival Art & Tech Days, ktorý pripravila nezisková organizácia Creative Industry Košice spolu s klastrom Košice IT Valley a ďalšími partnermi. Festival je určený pre každého, kto chce stáť v popredí vývoja a kráčať s dobou, ktorej budúcnosť spočíva aj v spojení umenia a technológií.

Tento profilový event projektu Košice – UNESCO Kreatívne mesto mediálneho umenia spája umeleckú scénu a IT sektor, dve oblasti, ktoré v posledných rokoch v Košiciach zaznamenali výrazný rozvoj.
Festival sa bude konať v dňoch od 22. do 26. novembra v Košiciach. Multižánrový festival zahŕňa umelecký program, praktické workshopy pre dospelých aj deti, hackathon a networkingové aktivity.

Highlightom festivalu je medzinárodná konferencia Art & Tech Conference (24. 11., Kasárne Kulturpark), ktorá bude pracovať s témami umenia, technológií a dizajnu. Aký je aktuálny trend riadenia inovatívnych procesov? Ako sa dajú digitálne nástroje použiť na posúvanie hraníc umenia a jeho prezentáciu? Ako obsah ovplyvňuje formu médií? Na tieto a ďalšie otázky budú hľadať odpovede desiati spíkri – zástupcovia prestížnych firiem, akými sú londýnske štúdio Method (UK), experimentálna vzdelávacia a vývojová platforma Porto Design Factory (PT), spoločnosť Prezi (HU), ktorá stojí za známym prezentačným softvérom, prvá mediálna platforma zameraná na kultúru a kreativitu Canal180 (PT), Steambot Studio (CA), ktoré má v portfóliu umeleckú prácu na filmoch ako X-Men, Godzilla, Tron Legacy, videohrách Batman, Deus Ex a mnohých ďalších úspešných tituloch. Vybraní spíkri sa o svoje skúsenosti podelia aj na troch praktických Art & Tech Workshopoch (23. – 24. 11., Kasárne Kulturpark) a zavítajú na neformálne stretnutie vývojárov a fanúšikov videohier.

Odborné informácie získajú účastníci na technickom meet-upe The Cloud Orchestra, ktorý pripravili spoločnosti T-Systems a CISCO (22. 11., Ges Club) a na konferencii DiDM2017 – Dáta v destinačnom manažmente (22. 11., Kasárne Kulturpark).
Umeleckou súčasťou festivalu budú DAAVS – Dni aktuálnych audiovizuálnych stretnutí, počas ktorých uvidíte VJingy, živé kódovania a interaktívne inštalácie, výstavy, koncerty, aj špeciálnu edíciu Pecha Kucha Night venovenú mediálnemu umeniu.

Košičania sa môžu tešiť aj na koncert formácií Panáčik a Fiordmoss v Tabačke (23. 11.), multimediálne choreografické inštalácie maďarskej skupiny Ziggurat Project a košického dua Nano VJs (24. – 26. 11., DIG Gallery), workshop kreslenej animácie pre deti s Andrejom Kolenčíkom (25. 11., Kasárne Kulturpark) a afterparty v Tabačke (24. 11.).

Viac informácií o Art & Tech Days nájdete na www.atdays.sk

Zdroj: Creative Industry Košice