Prejsť na obsah

Festival kultúry národov a národností FEMAN

Európsky festival kultúry národov a národností FEMAN privíta v Košiciach od 29. augusta do 2. septembra viac ako 650 účinkujúcich z rôznych krajín.
"Sprievodným podujatím festivalu bude okrem hudby a tanca aj ochutnávka kulinárskych špecialít. Nebude chýbať bavorské kvasinkové pivo, burgenlandské vína, pečené lokše, kapustníky, pagáče a iné špeciality európskej gastronómie," povedal Eduard Buraš, riaditeľ festivalu FEMAN.
Dva týždne pred začiatkom podujatia prejavil záujem o účinkovanie aj folklórny súbor z Portugalska, ktorý chce do Košíc pricestovať na vlastné náklady. Ohrozená je účasť 28-členného súboru z Alžírska, čakajú na udelenie víz.
Festival má ambíciu ísť z centra Košíc do okrajových mestských častí. "Kultúru treba priniesť bližšie k ľuďom, preto náš festivalový stan rozložíme v najväčšej mestskej časti Košíc na Terase. Srdcom festivalu sa stane priestor pred Magistrátom mesta Košice na schodoch," spresnil Buraš.
Návštevníci festivalu si budú môcť do 2. septembra vychutnať rôzne druhy hudby, tanečné žánre či 35-členný dievčenský súbor s hrou na balalajkách, tradičný tanec z Lotyšska či spomienku na prímorské melódie v podaní burgenlandských Chorvátov žijúcich v Rakúsku.
Novinkou 8. ročníka festivalu bude aj jednodňová konferencia určená riaditeľom škôl v pôsobnosti mesta Kto je kto v Európe?, ktorá sa uskutoční 31. augusta. Časť programu festivalu FEMAN sa prvýkrát predstaví v obciach Sokoľ a Rozhanovce.

Zdroj:TASR