Prejsť na obsah

František Knapík prijal španielskeho veľvyslanca

Veľvyslanca Španielskeho kráľovstva v Slovenskej republike Josého Ángela López-Jorrína v rámci jeho prvej návštevy v Košiciach prijal v stredu v Historickej radnici primátor mesta František Knapík.

Krátko predstavil veľvyslancovi históriu mesta a hlavné ekonomické aktivity Košíc. „Naším poslaním je spoznať región, aby sme mohli podporiť vzájomnú spoluprácu. Španielsko vždy smerovalo na západnú stranu Európy, teraz je snaha zamerať sa na strednú Európu," uviedol španielsky veľvyslanec. Pripomenul, že v prvom polroku 2010 bude Španielsko predsedať Európskej únii. Informoval aj o zámere pritiahnuť do Košíc koncerty, výstavy a španielskych umelcov.

Primátor František Knapík zdôraznil, že v Košiciach sa nachádza španielske bilingválne gymnázium Park mládeže. Načrtol tiež možnosť vytvoriť partnerstvo so španielskym mestom, keďže v Košiciach je silná základňa mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o španielsku kultúru.

Slávnostného prijatia v historickej radnici sa zúčastnil i honorárny konzul Španielska na Slovensku Daniel Lučkanič, ktorý získal za svoje zásluhy významné ocenenie Španielskeho kráľovstva „Enmienda de la Orden del Mérito Civil". Je to vyznamenanie Rádu občianskych zásluh a v mene španielskeho kráľa Juana Carlosa II. ho za mimoriadne služby honorárnemu konzulovi Španielska udelil veľvyslanec Španielskeho kráľovstva na Slovensku José Ángel López Jorrín.