Prejsť na obsah

Galakoncert Ďakujeme 2020 potešil Košičanov megaporciou hudby, tanca a ohňovej šou

Na schodisku pred košickým magistrátom sa v pondelok uskutočnil galakoncert Ďakujeme 2020. Na zúčastnených divákov čakala vrchovatá porcia kvalitnej hudobnej produkcie, tanečných výkonov a ohňovej šou. 

Zorganizovaním Galakoncertu sa vedenie mesta chcelo poďakovať všetkým Košičanom, ktorí svojim dlhodobým zodpovedným správaním prispeli k tomu, aby dôsledky šírenia nového koronavírusu boli v metropole východu čo najmenšie. Cieľom bolo takisto podporiť najmä v posledných mesiacoch aj ťažko skúšanú kultúrnu obec.

Na galakoncerte mesta Košice vystúpili Peter Cmorík Band a vokálna skupina Fragile, košické farby reprezentovali Lukáš Adamec s kapelou, speváčka Dorota Tóthová, spevácky zbor Chorus Comenianus, tanečné štúdio Adriany Vrbovej a D.S. Studio. Vďaka online vysielaniu si celú vyše 2,5-hodinovú šou mohli naživo pozrieť aj diváci mestskej televízie TelKE.

Zástupcovia ocenených obdržali plaketu primátora

Pandémia koronavírusu priniesla nielen mnohým Košičanom neistotu a rôzne obavy. S dôverou sa preto obracali na inštitúcie, ktoré im boli nápomocné pri riešení ich problémov a poskytli im aj cenné rady. Vedenie mesta na čele s primátorom sa im počas pondelkového slávnostného večera verejne poďakovalo za ich nasadenie a profesionalitu.

Plaketou primátora mesta Košice za angažovanosť v pomoci mestu a jeho obyvateľom počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu dostalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach, Rada starostov, Mestská polícia Košice a referát civilnej ochrany, BOZP a požiarnej ochrany Magistrátu mesta Košice.

Medzi ocenených sa zaradilo aj Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, Záchranná služba Košice, Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach a dobrovoľníčka Irena Igyártó. 

Primátor: Košice môžu byť vzorom v transparentnosti a zvládaní pandémie

Podľa primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka (nezávislý) platí, že napriek zhoršujúcej sa situácii u nás aj v o okolitých krajinách majú Košice na pandemickom semafore stále zelenú farbu. Pripisuje to práve sebadisciplíne a spolupatričnosti Košičanov, ktorí svedomito dodržiavajú pokyny hygienikov.

„Vedenie mesta sa po celý čas trvania tejto situácie snažilo o to, aby sme pomáhali tým, ktorí to najviac potrebovali. Teší ma, že to ocenili aj hygienici v RÚVZ alebo ďalších inštitúcií, ktoré sa starajú o náš pokojný spánok. V metropole východu eviduje od začiatku marca k dnešnému dátumu 156 pozitívnych prípadov nového koronavírusu, čo sú na celkový počet obyvateľov veľmi pozitívne čísla. Mali sme minimum hospitalizovaných pacientov a verím, že všetci urobíme všetko preto, aby to tak aj zostalo. Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí sa svojou prácou a obetavosťou pričinili o to, že Košice môžu byť nielen v transparentnosti, nakladaní s verejnými zdrojmi, ale i v zvládaní boja s koronavírusom vzorom aj pre iné mestá na Slovensku,“ uviedol primátor mesta, ktorý bol takisto jedným z ocenených. 

Slávnostný galavečer sprevádzali prísne opatrenia

Galakoncert „Ďakujeme 2020“ sa uskutočnil po konzultácii s RÚVZ v Košiciach a v súlade s aktuálnymi hygienicko-epidemiologickými nariadeniami platnými pre organizovanie kultúrnych podujatí v otvorených priestoroch. 

Organizátori zabezpečili pre jeho návštevníkov šachovnicové sedenie, podmienkou pre vstup do hľadiska bola dezinfekcia rúk a ochrana tváre. Z hygienických dôvodov bolo zakázané aj podávanie rúk.

Galakoncert Ďakujeme 2020 bol financovaný zo schváleného rozpočtu mesta Košice na organizovanie tohtoročných kultúrnych podujatí. Na jeho príprave a uskutočnení sa podieľalo 100 ľudí a finančné náklady predstavovali 22 000 eur. 

Umelcov potešilo, že môžu hrať pred vďačným košickým publikom

Koronakríza spôsobila problémy v mnohých oblastiach, kultúru nevynímajúc. Aj niektorí umelci nešetrili v médiách kritikou za to, že avizované hygienicko-epidemiologické opatrenia môžu ešte viac oslabiť nielen kreatívny priemysel, ale aj šport. Známy spevák Peter Cmorík nepovažuje avizované plošné obmedzenia za neadekvátne. „Kultúru robíme pre kultúrnych inteligentných ľudí, ktorí dodržiavajú nariadenia a správajú sa zodpovedne.“ 

Príležitostí koncertovať je výrazne menej ako za štandardných okolností, viacnásobný slávik si tak s členmi kapely vychutnal malý sviatok. „Milujem Košice, každá príležitosť zahrať si v tomto krásnom a srdečnom meste je úžasná,“ zdôraznil Peter Cmorík, ktorý v pondelok večer na schodisku ponúkol známe hity aj duet s mladou košickou speváčkou Dorotou Tóthovou známou tiež ako Doris.

Adamec je rád, že mesto nezabúda na umelcov 

Košičanov tradične rozospieval aj roztancoval temperamentný Lukáš Adamec, ktorý neskrýval radosť z možnosti vystúpiť pred domácim publikom. „Som rád, že mesto Košice nezabúda na slovenských umelcov a že sa na dnešnom koncerte môžeme zúčastniť aj my s kapelou. Považujem to za skvelú príležitosť robiť si svoju prácu, ktorú milujeme a zároveň potešiť Košičanov.“ 

Na margo navrhovaných nariadení Krízového štábu, ktoré medzi umelcami zdvihli vlnu kritiky, podotkol, že kultúrny priemysel netvoria len najžiarivejšie hviezdy šoubiznisu. 

"Zabezpečuje živobytie ďalším súvisiacim povolaniam, firmám a „neviditeľným“ ľuďom v zákulisí a ich rodinám, ktorým tieto nariadenia môžu spôsobiť existenčné problémy," dodal tento 33-ročný košický rodák.