Prejsť na obsah

Gotická potulka s M. Kolcunom nebude zameraná proti Gótom

Len jediný umelecký štýl vôbec nevychádzal z antiky. Vznikol v 12. storočí a onedlho architektonicky zjednotil celú Európu. Nové slohové hnutie - gotika vzniklo vo Francúzsku, ako prejav renesančného rozhorčenia nad cudzím importom barbarských Gótov, ktorých označovali za pôvodcov nového umenia.
Gotika zavítala aj do Košíc, kde sa ňou majstri najviac „vyšantili" na katedrálnom chráme sv. Alžbety. No vonkoncom nielen na nej!
Stredoveký architektonický štýl sa vyskytol takmer na každom kroku súčasného centra mesta. Niekde si ju treba už len predstaviť, inde ju vidíme aj po stáročiach.
Košická gotika má okolo 600 rokov. Pohľadom na ňu sa vraciame do stredovekých Košíc. Ako ju rozpoznáme a kde všade by sme ju (ne)čakali. Známu, ale aj tú zabudnutú, ktorú nedávno objavili pamiatkari.

Nádheru gotiky v Košiciach si môžete vychutnať už tento víkend. Milan Kolcun Vám k tomu rád podá odľahčený výklad v sobotu (2. februára) o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 (16:30 anglicko-slovensky) a v nedeľu (3. februára) o 14:00 a 15:30.
Zoltán Balassa Vás posprevádza v sobotu po slovensky o 10:30 a po maďarsky o 14:00.
Alžbeta Czimová – profesionálna sprievodkyňa cestovného ruchu Vás pozýva na svoje turnusy v nedeľu o 14:30 po slovensky a o 16:00 po maďarsky.
Začiatok každého turnusu je pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 8). Lístky (pred)predáva Mestské informačné centrum v OD Dargov a OD TESCO (35Sk). Kúpiť si ich môžete ešte aj počas potulkovského víkendu alebo na mieste začiatku prehliadky (49 Sk). Poslušné deti, psi a bicykle sú vítané aj zadarmo.

Zdroj: Milan Kolcun