Prejsť na obsah

Hej, či to zvony zvonia...

Máme internet, noviny, rádiá, televízie, no kedysi existovali iba zvony. Oni v priamom prenose šírili v mestách a na dedinách informácie. Katastrofické i radostné. Keď Košice takmer vyhoreli, keď prišli veľké návštevy. Keď niekto zomrel, i keď sa ľudia brali. Zvony sa rodili, keď bolo na ne dostatok peňazí a roztavovali sa, keď prišla vojna.
Vo väčšine miest už nemá kto zvoniť. Vytráca sa aj automatické zvonenie. Avšak v Košiciach máme skutočného (a mladého) zvonára. Zvony robia naše mesto zvukovo krajším a sú aj viditeľné.
Čo všetko sa dá zvonením spôsobiť, aj o tom sa môžete dozvedieť na potulkách mestom Košice, ktoré budú 2. a 3. júna. V sobotu o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 po slovensky. (Turnus o 16:30 bude slovensko-anglický). Potulka po maďarsky sa začne o 14:00.
V nedeľu je len jeden turnus, ktorý sa začína o 14:00. Menej obsadené turnusy sú sobotňajšie a spomedzi nich zvykne byť najmenej ľudí o 16:30. Potulky sa začínajú vždy pri Vedeckej knižnici.
Lístky v predpredaji predáva a podrobnejšie info podáva Mestské informačné centrum na prízemí OD Dargov a v OD TESCO (napravo od eskalátorov). Lístok stojí 35 Sk, ale v deň konania a na mieste 49 Sk. Poslušné deti, psi a bicykle nikdy neplatia. Ak si kúpite lístok na slovenskú i maďarskú potulku zároveň, zaplatíte spolu len 60 Sk v predpredaji alebo 80 Sk na mieste.


Zdroj: Milan Kolcún