Prejsť na obsah

Hlavná ulica ako barcelónska La Rambla

Pod záštitou veľvyslanca Španielskeho kráľovstva v Slovenskej republike Miguela Aguirre de Cárcer prebiehajú v termíne od 4. do 12. októbra v Košiciach Dni španielskej kultúry. Hlavným organizátorom tohto podujatia je bilinguálne slovensko-španielske Gymnázium Park mládeže 5.

V rámci programu sa primátor mesta Košice František Knapík zúčastnil v utorok na podujatí La Rambla na Hlavnej ulici. Študenti španielskeho gymnázia v ňom tancami, živými sochami, spevom, kúskami klaunov a kúzelníkov priblížili obyvateľom a návštevníkom Košíc svetoznámu hlavnú ulicu Barcelóny – La Rambla. Spoločne s veľvyslancom Španielskeho kráľovstva Miguelom Aguirre de Cárcer sa pristavili pri skupinkách študentov a zapájali sa do ich vystúpení. V krátkom príhovore pri Dolnej bráne sa primátor i veľvyslanec poďakovali organizátorom a študentom za bohatý a zaujímavý program. V priestoroch Východoslovenskej galérie potom spoločne otvorili výstavu plagátov Otros Quijotes, Don Quijote v predstavách súčasných španielskych umelcov. Primátor Košíc sa v krátkom prejave poďakoval Miguelovi Aguirre de Cárcer, ktorý končí svoju diplomatickú misiu na Slovensku, za priazeň, ktorú venoval Košiciam a za podporu podujatí v našom meste.


V programe Dní španielskej kultúry je tanečný kurz flamenca a salsy, vystúpenie tanečnice La Chiri a skupiny Remedios, komédia Miguela Mihura: Tres sombreros de copa v podaní študentov, Deň otvorených dverí v najväčšom španielskom gymnáziu na Slovensku, divadelné predstavenie svetoznámej španielskej drámy F.G. Lorcu: Dom Bernardy Alby v podaní činohry Štátneho divadla aj koncert vážnej hudby so španielskymi umelcami.

Program Dní španielskej kultúry 2008 nájdete na www.potulka.sk
foto: Šangala Marián