Prejsť na obsah

Hlavná ulica má svoj symbol Vianoc

Dvadsaťdva metrov vysoký, približne 65-ročný smrek priviezli v stredu 28. decembra pracovníci Mestských lesov z Kojšovskej doliny na Hlavnú ulicu v Košiciach. Jeho zrezanie trvalo iba 3 minúty, ale celá manipulácia naloženia stromu na špeciálny ťahač až dve hodiny. Príchod na Hlavnú ulicu sa nezaobišiel bez zvedavých pohľadov Košičanov a návštevníkov.
"Strom je ukotvený v trojmetrovej hĺbke a za účasti statika sme smrek upevnili aj vo výške štyrmi lanami na priľahlých budovách," povedal riaditeľ Mestských lesov Julián Tomaštík.

Finančná hodnota stromu nie je podľa J. Tomaštíka vysoká. "Z drevárskeho pohľadu ide o nekvalitné drevo. Strom je veľmi hlboko zavetvený s množstvom hrčí, ktoré znižujú hodnotu dreva. Predpokladám, že na strome je okolo dvoch metrov kubických dreva. Ak by sme hovorili o jeho cene, súčasná cena je okolo 1600 korún. Spoločenská a ekologická hodnota stromu je oveľa vyššia, ale nemala by presiahnuť 10-tisíc korún," dodal Tomaštík, ktorý potvrdil, že v okolí stromu v Kojšovskej doline sa nachádza bohaté smrekové potomstvo.

Mestské lesy začnú od 15. decembra predávať aj vianočné stromčeky pre obyvateľov. Cena smreka by nemala presiahnuť 150 Sk, borovice 200 Sk, čiernej borovice a jedličky 250 Sk. Podľa odporúčania J. Tomaštíka je dôležité umiestniť strom do vlhkého prostredia. Tak môže smrek vydržať 2 týždne a z borovice sa budeme tešiť až 4 týždne.
Slávnostné rozsvietenie vianočného stromu je naplánované na začiatok Košických Vianoc 5. decembra.

Zdroj: TASR