Prejsť na obsah

Hokejkami poklepali základný kameň tréningovej haly

Základný kameň tréningovej haly, ktorá bude stáť v areáli Steel Arény v Košiciach, poklepali dnes symbolicky hokejkami predseda vlády SR Róbert Fico, predseda NR SR Pavol Paška, predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa, primátor Košíc František Knapík, prezident U.S. Steel Košice George Babcoke a prezident klubu HC Košice Miroslav Kiraľvarga.

Aj napriek kríze vláda podporí prestavbu zimného štadióna v Bratislave a výstavbu tejto tréningovej haly v Košiciach, nielen kvôli Majstrovstvám sveta v hokeji, ktoré sa majú konať na Slovensku v roku 2011. Okrem toho chceme zrealizovať aj minimálne dva zimné štadióny v hodnote vyše jedného milióna eur, ktoré budú slúžiť na rozvoj športu najmä mládežníkov," uviedol v prejave počas slávnostného aktu premiér Róbert Fico. Vláda podľa jeho slov nepripúšťa, že by sa do termínu majstrovstiev nepodarilo zrekonštruovať zimné štadióny. Za slovom, že v Košiciach musí byť vystavaná do tohto termínu tréningová hala si stojí aj primátor mesta. „K výstavbe tréningovej haly pristupuje mesto zodpovedne. Podieľame sa aj na jej spolufinancovaní. Robíme všetko preto, aby sme vyriešili fungovanie mestskej hromadnej dopravy počas majstrovstiev sveta. Intenzívne sa spolupodieľame aj na výstavbe parkovacieho domu formou PPP projektu," uviedol primátor mesta František Knapík.

Z celkového rozpočtu výstavby novej tréningovej haly 4,65 milióna eur (140 miliónov Sk) vyčlenila zo svojho rozpočtu vláda SR 3,33 milióna eur (100 miliónov Sk). Mesto Košice schválilo na výstavbu tréningovej haly v roku 2008 finančnú čiastku takmer 344 tisíc eur (viac ako 10 mil. Sk). Občianske združenie Košická aréna však pre objektívne príčiny dokázalo v minulom roku vyčerpať len čiastku vo výške cca 57 tisíc eur (takmer 2 mil. Sk). V návrhu na zmenu rozpočtu, ktorou sa bude mestské zastupiteľstvo zaoberať na svojom zasadnutí 30. apríla je aj návrh na odsúhlasenie nevyčerpanej čiastky čiže 287 tisíc eur pre Občianske združenie Košická Steel aréna. Z tohtoročného rozpočtu mesta pôjde na výstavbu tréningovej haly ešte k tomu 497 908 eur (15 miliónov korún) a na prevádzku Steel Arény 82 984 eur (2,5 milióna Sk). Hala bude pristavená priamo k objektu hlavnej haly a technologicky budú obe prepojené. Rozmer ľadovej plochy bude 26x56 metrov a kapacita haly by mala byť v rozpätí 300 až 600 osôb. Hala má spĺňať aj kritériá, ktoré požadujú majstrovské súťaže mladých hokejistov.