Prejsť na obsah

Holandské veľvyslanectvo inšpirovalo samosprávy k zníženiu produkcie odpadu

Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v spolupráci s mestom Košice zorganizovalo v utorok workshop pre zástupcov samospráv z Košického a Prešovského kraja, ktorého hlavným cieľom bolo oboznámiť sa s tým, ako sa dá znížiť množstvo odpadov na úradoch.

Ambasáda spolu s organizáciou INCIEN (Inštitút cirkulárnej ekonomiky) rozvíja viaceré aktivity v prospech životného prostredia smerujúceho k redukcii odpadu. Bolo to v rámci výzvy holandského kráľovstva pre svoje veľvyslanectvá po celom svete. Holandské veľvyslanectvo na Slovensku sa v roku 2018 stalo víťazom tejto výzvy, a inšpirovalo tak svojim príkladom viaceré slovenské mestá. V utorok 14. januára prezentovali skúsenosti s touto výzvou na pôde magistrátu mesta Košice.

„Cieľom je dať motiváciu a praktické rady ľuďom, ktorí zastupujú rôzne aj štátne organizácie, a musia riešiť problémy typu zelené verejné obstarávanie, čo je v samosprávy zložitejší proces ako v súkromných spoločnostiach. Najdôležitejšie je zamýšľať sa nad odpadom. Mali by sme sa pozastaviť nad všetkým čo kupujeme, nemali by sme plytvať jedlom, a myslieť aj na to, že ani recyklácia nie je stopercentná záchrana,“ povedala o workshope Martina Ľuptáková z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

Viceprimátor Gibóda: Chceme byť príkladom pre všetkých, a vplývať aj na ekologické myslenie mladých

Na workshope sa stretli zástupcovia mesta Košice a Prešov ako aj zástupcovia Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Mesto tento workshop privítalo aj v súvislosti s kandidatúrou Košíc na titul Európske hlavné zelené mesto. Jedným zo základov ekologického správania je podľa organizácie INCIEN zníženie množstva komunálneho odpadu. Príkladom toho je aj obyčajný smetný kôš. Ak je umiestnený pri každom pracovnom stole, vzniká mylný dojem, že sa odpadu môžeme kedykoľvek zbaviť bez toho, aby sme sa museli zamýšľať nad jeho spracovaním.

„Mesto Košice sa už v auguste minulého roku prihlásilo k výzve zeleného mesta. Jedným z dôležitých indikátorov mesta je aj spôsob, akým samospráva nakladá s odpadom. Dnes sme privítali expertov, ktorí na ekologických procesoch pracujú aj v kancelárii prezidenta Slovenskej republiky. Na našom úrade pracuje vyše 400 zamestnancov, ktorí samozrejme produkujú aj komunálny odpad. Našim cieľom je zaviesť také opatrenia, aby sme jeho množstvo znížili a zároveň zvýšili množstvo separovaného odpadu. Chceme tak byť príkladom nielen pre mestské podniky, ale aj pre súkromnú  sféru a obyvateľov Košíc. Práve cez materské a základné školy môžeme najlepšie vplývať na ekologické správanie mladej generácie,“ priblížil námestník primátora Marcel Gibóda.

Mesto plánuje spracovať koncepciu zberu a spracovania odpadu

V súvislosti s projektom Európske hlavné zelené mesto čakajú Košice viaceré výzvy. Už budúci rok sa končí zmluva medzi mestom a spoločnosťou Kosit na zber a spracovanie odpadu. Zároveň mesto musí uviesť do praxe viaceré legislatívne zmeny, medzi ktoré patrí, napr. aj zákaz spaľovania bioodpadu.  

„Aj preto v tomto roku mesto Košice plánuje spracovať novú koncepciu zberu a spracovania odpadu. A to v zmysle zásad zníženia jeho produkcie, opätovného využitia, recyklácie a zhodnotenia nielen jeho spaľovaním. Je to pre nás veľká výzva, zároveň je to nevyhnutné, aby sme dokázali stabilizovať výdavky, ktoré má mesto Košice a jeho obyvatelia na zber a spracovanie komunálneho odpadu. Len minulý rok stálo mesto nakladanie s komunálnym odpadom 12,2 milióna eur," dodal.