Prejsť na obsah

Ing. František Knapík – nový primátor Košíc

Z 9 kandidátov na post primátora vzišiel víťazne Ing. F. Knapík, ktorý potvrdil úlohu jedného z favoritov.
Hlavnými prioritami staronového primátora Košíc Františka Knapíka (KDH, SDKÚ-DS, SMK) je pripraviť mesto na podujatia svetového a európskeho významu, ktoré presahujú časový horizont jeho štvorročného funkčného obdobia.
Pôjde hlavne o prípravu Košíc na svetový šampionát v ľadovom hokeji v roku 2011 a kandidatúru mesta na titul Európske mesto kultúry v roku 2013, uviedol dnes Knapík na prvej tlačovej konferencii po komunálnych voľbách.
V tejto súvislosti spresnil, že Košice ešte musia uspieť v súťaži slovenských miest o titul Európske hlavné mesto kultúry. Primátor očakáva v tejto súvislosti istý investičný boom pri príprave oboch podujatí. Mesto sa bude spoliehať hlavne na mimorozpočtové zdroje, európske fondy a investorov, ale nevyhne sa ani vlastným investíciám, najmä do obnovy infraštruktúry a verejných komunikácií, ktoré "sú v žalostnom stave".
Veľa z týchto úloh je zakotvených v Knapíkovom volebnom programe Via Cassovia - Košická cesta. Primátor nie je spokojný s čistotou v niektorých lokalitách mesta a chce do riešenia viac zaangažovať mestské časti.
Knapíka podľa jeho slov potešilo rozhodnutie voličov o zložení mestského zastupiteľstva, kde má výraznú prevahu pravicová koalícia. K možnej redukcii súčasného počtu 22 košických mestských častí primátor uviedol, na to bude potrebná politická odvaha a najmä analýza stavu a silná argumentácia vo verejnej diskusii, ktorú k tejto problematike začnú. Nie je však optimistický v tom, že sa počas jeho volebného obdobia počet mestských častí znížiť podarí.
Primátor nevylúčil, že mesto prehodnotí niektoré zmluvy s investormi, ktorí chcú investovať do mestského majetku. Čo sa týka súdnych sporov v kauzách Strelingstav a Veros, kde hrozia mestu stámiliónové sankcie, Knapík verí, že sa ich podarí vyriešiť tak, aby bol dopad na mestskú kasu čo najmenší.
Predvolebnú kampaň zhodnotil Knapík ako korektnú súťaž programov. Potešila ho najmä väčšia účasť voličov, ktorú predpokladal. Bola viac ako dvojnásobne vyššia ako pri aprílových doplňujúcich voľbách, ktoré vyhral len so ziskom vyše 7300 hlasov.
Zdroj:TASR