Prejsť na obsah

Iveta Radičová vyhrala medzi mladými do 18 rokov

V deň riadnych prezidentských volieb v čase od 10.00 do 18.00 hod. mohli svoj hlas vybranému kandidátovi odovzať aj mladí Košičania vo veku od 15 do 17 rokov. I napriek tomu, že ich názor výsledky voľby hlavy štátu neovplyvní, mladí ľudia si vyskúšali, ako to vo volebnej miestnosti vyzerá.

Túto príležitosť im dala Detská organizácia Frigo, ktorá v spolupráci s Tlačovou agentúrou detí a mládeže a Mestom Košice pripravila aktivitu Prezidentské voľby mladých 2009. Tie boli simuláciou riadnych prezidentských volieb. Cieľom týchto volieb bolo dať mladým ľuďom možnosť vyjadriť svoj názor na veci, ktoré na nich v budúcnosti budú mať dopad. Mladí voliči tiež spoznali atmosféru a celý priebeh volieb, teda situáciu, ktorú o niekoľko mesiacov môžu zažiť naostro.

Volebnú miestnosť v priestoroch košického magistrátu návštivilo v rámci Prezidentských volieb mladých 142 voličov, čo predstavuje približne 1,7 % potencionálnych voličov pre tieto voľby. Na základe odovzdaných volebných lístkov, z ktorých ani jeden nebol neplatný, získala najviac, až 61% hlasov Iveta Radičová. Na druhom mieste sa s 18 % umiestnil súčasný prezident Ivan Gašparovič. Tretie miesto obsadil Milan Melník a František Mikloško, ktorí získali zhodne po 7 %. Zuzana Martináková získala 5%, Dagmara Bollová 1% a Milan Sidor taktiež 1% hlasov. Voľby boli určené 15 až 17 ročným mladým ľuďom a z tých, ktorí sa zúčastnili bolo 62% sedemnásťročných, 1% šestnásťročných a 38% pätnásťročných voličov.

Predseda Detskej organizácie Frigo Mgr. Róbert Schwarcz podujatie zhodnotil slovami: „Sme radi, že sme mohli dať mladým ľuďom možnosť vyjadriť svoj názor. Uvedomujeme si, že v sobotu môžu mať mladí ľudia aj iný program, že pre niektorých mohol byť problém vo vzdialenosti volebnej miestnosti alebo iných okolnostiach. Keď si uvedomíme, že účasť na riadnych voľbách nie je vysoká i napriek tomu, že voliči majú volebnú miestnosť takmer v mieste bydliska a že ich hlas môže reálne ovplyvniť výsledky volieb, sme s účasťou a priebehom spokojní."

Aktivita Prezidentské voľby mladých 2009 sa konala v rámci dlhodobého projektu M.A.K. – Mladý aktívny Košičan. Cieľom projektu je prostredníctvom rôznych aktivít motivovať mladých ľudí k záujmu o veci verejné a k aktívnemu občianstvu. Projekt realizuje Detská organizácia Frigo.

Detská organizácia Frigo je moderné občianske združenie, ktorého hlavným cieľom je rozvoj vedomostí, zručností, talentu a postojov detí a mladých ľudí prostredníctvom zmysluplných mimoškolských aktivít. Hlavnou metódou je neformálne vzdelávanie a formami činnosti sú výlety, tábory, klubová a krúžková činnosť, kultúrne, športové, informačné, vzdelávacie a osvetové podujatia a projekty, súťaže, projekty pre školy a iné. Detská organizácia Frigo združuje v súčasnosti okolo päťsto členov. Činnosť organizácie je realizovaná približne šesťdesiatimi dobrovoľníkmi. Ročne sa podujatí zúčastní cca desaťtisíc detí a mladých ľudí.

zdroj:
Detská organizácia Frigo