Prejsť na obsah

Karpatský euroregión je veľkou výzvou


Podľa generálneho tajomníka Združenia európskych hraničných regiónov (AEBR) Martina Guillermo Ramíreza, ide o pozoruhodný a pozitívny jav. Charakter hraníc ako bariéry sa stiera, mení sa psychika obyvateľov pohraničia, mení sa Európa. Periféria sa prebúdza a vnáša do spoločenského života európskych regiónov novú dimenziu. Rušia sa pásma možných konfliktov, línie dotykov rozmanitých kultúr a etník sa stávajú európskym bohatstvom. „Veľmi ma teší, že tento európsky príklad stierania rozporov sa stáva inšpirujúcim príkladom pre celý svet," povedal v piatok 10. októbra 2008, na seminári v nemeckom Laufene M. G. Ramiréz. Človek, ktorý vo veľkej miere formuje postoj a usmerňuje podporu Bruselu smerom k euroregiónom - iniciatívam cezhraničnej spolupráce, na otázku, ako vidí budúcnosť Karpatského euroregiónu, prvého a najväčšieho v krajinách bývalého, tzv. „sovietskeho bloku", odpovedal: „Karpatský euroregión vnímam predovšetkým ako veľkú výzvu. Je to impozantný a ambiciózny projekt cezhraničnej spolupráce. Osobne verím skôr v takéto, viacnárodné euroregióny, ako v bilaterálnu pohraničnú spoluprácu dvoch štátov. Karpatský euroregión je výzvou aj pre Európsku úniu. Musíme a budeme hľadať mechanizmy, ako tento projekt podporiť v situácii, kedy jedna z jeho členských krajín, Ukrajina, ostáva za schengenskou hranicou. Európska únia musí intenzívne ošetrovať svoje vzťahy na vonkajších hraniciach. Ukrajina je pre nás veľmi vážnou výzvou." Tieto slová zazneli na hraniciach Bavorska a Salzburského kraja, počas semináru venovaného perspektívam a budúcnosti euroregiónov. Uskutočnil sa v dňoch 9. – 10. októbra v bavorskom mestečku Laufen, za účasti zástupcov väčšiny slovenských euroregiónov aako aj riaditeľky odboru medzinárodnej a cezhraničnej spolupráce Ministerstva vnútra SR Oľgy Marhulíkovej.

EuRegio Salzburg – Berchtesgadener Land – Traunstein, taký je názov rakúsko-nemeckého euroregiónu, ktorý už trinásť rokov v tvorivej aktivite združuje 97 obcí a miest v Bavorsku a Salzburskej oblasti. Pozitívny vplyv tohto euroregiónu pociťujú občania tohto regiónu vo všetkých oblastiach života. Bývalá periféria sa mení na rozvinutý kraj, ktorý prechádza nebývalým rozvojom – ekonomickým aj kultúrnym. Región využíva svoju bohatú históriu a najmä prírodné a kultúrne bohatstvo, ku ktorému sa hlásia obyvatelia oboch susediacich krajín. Steffen Rubach, generálny riaditeľ EuRegia Salzburg, na seminári určenom zástupcom slovenských euroregiónov v nemeckom Laufene zdôraznil, že práve rozvoj cestovného ruchu je tým čarovným prútikom, ktorý euroregión zveľaďuje doslova zo dá na deň. Či už sú to rôzne kultúrne festivaly, gastronomické výstavy, vínne cesty, zábavné podujatia, prehliadkové okruhy, farmárske dovolenky, náučné chodníky alebo cyklotrasy, všetky aktivity smerujú k jedinému cieľu: získať pozornosť širokej domácej i zahraničnej klientely a priviesť návštevníkov – turistov z celej Európy práve do tohto regiónu. Seminár, na ktorého organizácii sa podieľalo aj ministerstvo vnútra SR, odbor medzinárodnej a cezhraničnej spolupráce, prebiehal v malebnom mestečku Laufen, obkolesenom korytom rieky Salzach, ktorá tvorí prirodzenú hranicu medzi Rakúskom a Nemeckom. Je to ale hranica vnímaná dnes viac symbolicky ako reálne, čo umocňuje aj most postavený začiatkom 20. storočia, spájajúci nemecký Laufen s rakúskym Oberndorfom. So vznikom euroregiónu pribudol k tomuto cestnému mostu most nový, doslova európsky, impozantná „lávka" pre chodcov, ktorí sa dnes môžu na prechádzke po okolí, v príjemnom prostredí presunúť z jedného brehu rieky na druhý, z Nemecka do Rakúska a naopak, prekračujúc virtuálnu hranicu, ktorú sprítomňuje len hraničný nápis uprostred mosta, A a D, rozdelené linkou. Most symbolizujúci zjednocujúcu sa Európu, podľa názoru starostu nemeckého Laufenu Hansa Feila a zástupcu starostu rakúskeho Oberndorfu Johana Dannera, prekonal nielen fyzické bariéry preklenutím rieky, ale i bariéry mentálne, zakorenené v psychike občanov oboch miest a štátov, ktorí zrazu v plne miere pochopili silu a vznešenosť myšlienky euroregiónu. „Rieka Salzach vie byť aj búrlivá, v minulosti aj postrašila, občas sa vyliala z koryta, jej premostenie lávkou pre peších a cyklistov, vnímali občania na oboch stranách hranice ako jasný akt ľudského porozumenia a prepojenia štátov, našich miest." Jeho kolega, zástupca starostu z Oberndorfu súhlasí a zdôrazňuje: „Zdanlivá maličkosť, jeden most cez rieku! A ako dokáže prelomiť mentálne zábrany vo vedomí ľudí!"

Hoci EuRegio veľmi úspešne a bohato využíva zdroje EÚ na financovanie svojich projektov, v tomto prípade nečakali a prostriedky potrebné pre vybudovanie mosta dali dokopy spoločne – mesto laufen a Oberndorf, ktoré doplnil súkromný podnik Hypo Impuls GmBh. Samozrejme, EuRegio vo veľkej miere stavia predovšetkým na turizme. Pohyb ľudí, cez hranice, po mostoch a cestách, je predovšetkým forma tej najefektívnejšej komunikácie, schopnej odstrániť zábrany a zabezpečiť aj kolobeh informácií. Najmä cykloturistika sa v tomto malebnom kúte Európy stáva doslova programom dňa, každodenným životným štýlom, oslavou zdravia a dobre využitého voľného času. Podľa generálneho riaditeľa miestnej agentúry cestovného ruchu Chiemgau Tourism Oswalda Pehela v Nemecku dnes na bicykli dovolenkuje vyše 20 – miliónov cyklo-turistov, pre ktorých sa v euroregióne snažia vytvárať čo najatraktívnejšie podmienky. K najvyhľadávanejším v oblasti Salzburgu patrí tzv. Mozartova cyklotrasa, „Mozart Radweg", ale najnovšie aj cesta pre cyklistov pomenovaná po pápežovi Benediktovi XVI., „Der Benediktweg", ktorá je stále populárnejšia a smeruje po stopách životného osudu terajšieho nemeckého pápeža Josepha Ratzingera. Keďže v tomto regióne je terén niekedy náročnejší z hľadiska geografických prevýšení, agentúra vymyslela skvelú novinku: v úsekoch kde sú stúpania fyziky veľmi náročné, si na vopred určených stanovištiach môžu cykloturisti zapožičať bicykle zo systému „Movelo" – bicykle s pridaným motorom, ktoré s cyklistom prekonajú aj to najťažšie stúpanie, na určenom stanovišti „movelo" vráti a presadne na svoj pristavený bicykel. „Aj vďaka tomuto systému sa záujem o naše trasy z roka na rok zvyšuje," konštatoval O. Pehel. Iným, mimoriadne atraktívnym a stále populárnejším odvetvím vo sfére cestovného ruchu v EuRegio je tzv. „farmárska turistika", o ktorej účastníkov seminára Laufene informovala Gabriele Bauer – Stadler, riaditeľka organizácie Farmárska dovolenka v Salzburgu. Ako uviedla v EuRegio sa nachádza 2 600 farmárskych (sedliackych) dvorov na Rakúskej i Bavorskej strane hranice, ktoré turistom poskytujú vyše 35 000 lôžok s priemernou cenou 20 Eur/noc/lôžko. V cene je strava, ubytovanie aj jednodenný program, nad ktorého originálnou gazdovskou kvalitou bdie logo organizácie – kuriatko.

„Prečo k nám ľudia radi prichádzajú?", kladie si rečnícku otázku pani Bauer a hneď aj odpovedá: „Ponúkame originalitu. Pobyt v prírode, špeciálne turistické trasy, domácu stravu, pohyb na čerstvom vzduchu, spoznávanie života na gazdovstve, pre deti spoznanie domácich zvierat, pre dámy odhalíme tajomstvá domácej kuchyne, alebo exkurziu svetom liečivých byliniek, jednoducho, je to priblíženie sa k prírode s kompletným komfortom."

Je nesporné, že Karpatský euroregión, ktorého je mesto Košice členom, predstavuje nielen veľkú výzvu ale aj mimoriadny potenciál spolupráce krajín a regiónov na vonkajšej hranici EÚ. Mesto Košice má všetky predpoklady byť centrom takýchto iniciatív, na hranici dotyku kultúr Východu a Západu je predurčené k ambícií zohrávať rolu európskej metropoly schopnej vnímať potreby a siločiary svojho špecifického geopolitického osudu. Nástrojom k efektívnemu zvládnutiu tejto úlohy je komunikácia smerom k susedným obciam a mestám východného Slovenska, ale aj smerom k priľahlým pohraničným oblastiam Poľska, Maďarska, Ukrajiny a Rumunska. Komunikácia realizovaná prostredníctvom turistiky, rozvoja cestovného ruchu vo všetkých jeho formách je