Prejsť na obsah

KDH podporí nový zákon o Košiciach

"Budeme trvať na prerokovaní zákona na najbližšej schôdzi parlamentu," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Košiciach predseda KDH Pavol Hrušovský. Nevylúčil pritom, že v druhom čítaní môžu niektorí poslanci predložiť pozmeňujúce návrhy.
"Tento zákon, či sa nám páči alebo nie, môže podnietiť aj k ďalším zmenám zákonov, upravujúcich osobitné postavenie jednotlivých miest, napríklad Bratislavy," pripomenul Hrušovský. Spolu so Sabolovou vyjadrili presvedčenie, že zákon sa podarí schváliť ešte v tomto volebnom období s tým, že niektoré jeho časti by platili až od začiatku ďalšieho volebného obdobia samosprávy.
Zastupujúci primátor Košíc František Knapík (KDH) informoval, že novela zákona zabezpečí v konečnom dôsledku racionalizáciu a efektívnu organizáciu územnej samosprávy. Znížením počtu poslancov v mestskom a miestnych zastupiteľstvách 22 mestských častí, zákonnou úpravou ich odmien a ďalšími zmenami by mohli náklady klesnúť z terajších vyše 450 miliónov korún ročne o 30 percent.
Zákon vytvára podmienky aj na zníženie počtu mestských častí. Dôležité tiež je, že sa dáva do súladu zákon o Košiciach s novelizovaným zákonom o obecnom zriadení. Upravujú sa aj vzťahy mesta s okolitými obcami, čo vytvára podmienky na vzájomne prospešnú spoluprácu.
Zákon o Košiciach bol prijatý v roku 199O a doteraz bol novelizovaný tri razy. Od roku 1992 nebol novelizovaný spolu s novelami zákona o obecnom zriadení.
Zdroj - TASR