Prejsť na obsah

Kinetické objekty v galérii

Medzi najreprezentatívnejšie osobnosti súčasného maďarského výtvarného umenia uplynulých štyridsiatich rokov nesporne patrí originálny budapeštiansky umelec István Harasztÿ. Autor bol známy svojimi kritickými spoločenskými postojmi. Jeho dielo je osobnou úvahou aj politickým, často satirickým alebo sarkastickým odkazom. Jeho diela sú zhmotnením postojov – vyjadrujú revoltu proti oficiálnej socialisticko - realistickej estetike.
Výstavu jeho diel, ktorá sa začína vernisážou 29. októbra o 17.00 hod. môžeme obdivovať v priestoroch Východoslovenskej galérie do 2. decembra.
Vnímanie možnej miery nostalgie posilňuje Harasztÿho citlivé používanie vyslúžilých predmetov a smútok za krásnymi, už nefunkčnými predmetmi. Opustené, nepotrebné predmety, zväčša technického charakteru, ktoré pôvodne neboli nikdy obdarené estetickou hodnotou, postupne umelec integroval do precízne realizovaných dekoratívnych reliéfov a objektov, rozširujúce mieru autorovho vnímania a schopnosti poetizácie (zväčša prostej a utilitárnej) skutočnosti.