Prejsť na obsah

Knižnica pre mládež mesta Košice dnes otvorila tri nové výstavy

Interaktívna výstava Toto je Šašek zobrazuje dielo významného českého výtvarníka, spisovateľa a ilustrátora Miroslava Šaška. Na celé leto obohatí priestory pobočky na Humenskej 9.

Šašek predstaví sprievodcov po známych metropolách sveta na Humenskej 9

„Výstava ponúka interaktívne moduly, ktoré boli zhotovené na motívy Šaškových sprievodcov po známych metropolách sveta. Návštevník sa jej prehliadkou oboznamuje so známymi mestami, ich obyvateľmi a jazykmi. Výstava je o to zaujímavejšia, že jednotlivými modulmi sa dá pohybovať či otáčať. Deti sa tak zabavia zostavovaním vizuálu obyvateľov rôznych krajín a môžu spoznávať tie najznámejšie časti slávnych miest a písmo krajiny. Výstavy určite odporúčam celým rodinám pre spestrenie spoločne stráveného času,“ hovorí riaditeľka knižnice Kamila Prextová. 

Autorskú výstavu Miroslava Regitka si môžete pozrieť v Nezábudke na Poľovníckej 5

Návštevu pobočky Nezábudka na Poľovníckej 5 budú môcť návštevníci až do konca leta spojiť s prehliadkou tvorby výtvarníka Miroslava Regitka. Výtvarník sa venuje voľnej grafike a portrétovej karikatúre. Najznámejšie sú jeho vtipné karikatúry a ilustrácie, ktoré nájdete v nejednej detskej knihe, rovnako v školských učebniciach a dlhoročne aj v časopise Fifík.

„Miroslav Regitko ilustroval knihy tých najobľúbenejších detských autorov, napríklad Gabiky Futovej, Romana Brata, Petra Glocka, Tomáša Janovica a ďalších. Za knižné ilustrácie získal nejedno významné ocenenie. Rozhodne stojí za to prísť k nám a prostredníctvom vtipných ilustrácií sa spolu s deťmi preniesť do deja ich obľúbených kníh,“ pozýva riaditeľka obdivovateľov zábavných ilustrácií Miroslava Regitka, ktoré deti nikdy nesklamú. 

Prahu dávnych dôb uvidíte v Litparku

Najnovšia výstava Praha dávnych dôb inštalovaná v pobočke LitPark v Kulturparku vychádza z obrazovej knihy Sylvy Francovej Áďa spadla do kanálu aneb Putování dávnou Prahou. Autorka knihy a zostavovateľka výstavy prostredníctvom príbehu o malej Ádi, hľadajúcej svoje dvojča, oboznamuje návštevníka nielen s históriou života v Prahe a zaujímavými pražskými pamätihodnosťami, ale tiež s dávnymi symbolmi, príbehmi a legendami spájajúcimi sa s históriou Prahy a českých krajín. 

"Jednotlivé časti výstavy korešpondujú s deviatimi kapitolami knihy. „Tie sa venujú napríklad Starému a Židovskému mestu, Vltave a jej okoliu, Vyšehradu a Hradčanom a ďalším nemenej zaujímavým miestam nádhernej Prahy. Verím, že naši čitatelia neodolajú a zájdu si túto výstavu v rámci letnej prechádzky pozrieť,“ dodáva Kamila Prextová.

Výstavy Toto je Šašek a Praha dávnych dôb poskytla knižnici Mestská knižnica mesta Piešťany. Všetky výstavy budú v pobočkách knižnice k dispozícii pre návštevníkov do 31. augusta 2020.