Prejsť na obsah

Kompostáreň bioodpadov začne prevádzku na jeseň

V septembri 2009 začalo mesto Košice s implementáciou projektu „Kompostáreň bioodpadov mesta Košice – výroba kompostu Bernátovce" schváleného v rámci Operačného programu životné prostredie. Ministerstvo životného prostredia poskytne mestu Košice na realizáciou aktivít projektu nenávratný finančný príspevok vo výške 3 774 550,97 EUR. Mesto Košice spolufinancuje Kompostáreň bioodpadov z úverových zdrojov vo výške 807 594 EUR.

V kompostárni, vybudovanej na ploche devätnásť tisíc metrov štvorcových, spracujú šesť tisíc ton kompostu ročne. Z tohto množstva tráva a lístie tvorí štyritisíc päťsto m3 za rok, drevná časť pokryje objem tritisíc dvesto m3 ročne. Predpokladáme, že hlavnú časť surovinovej skladby bude tvoriť zelený bioodpad z mesta Košice a okolia, ktorý pochádza z údržby verejnej zelene, z cintorínov, zo záhrad fyzických a právnických osôb. Produkovaný kompost bude využívaný na údržbu verejnej zelene a na komerčný predaj," – uviedol Vladimír Šalitroš, vedúci oddelenia strategického rozvoja Magistrátu mesta Košice.

Kompostáreň tvoria štyri skládky (z toho dve budú kryté), z mostovej váhy, manipulačnej plochy na triedenie a spracovanie odpadu drvením, sedimentačnej nádrže na odpadovú vodu, strojovne a prevádzkovej budovy. V súčasnosti sú stavebné práce na krytej skládke a strojovni pred dokončením.
Zhodnocovaním biologicky rozložiteľných odpadov dochádza k plneniu zákonných povinností a mesto prispieva k ochrane životného prostredia.