Prejsť na obsah

Kontrola primátora mesta v rekreačno-oddychovej zóne Anička

So zainteresovanými zástupcami Správy mestskej zelene /SMZ/, Správy komunikácii Košice /SKK/, spoločnosti Kosit, Mestskej polície /MP/, zástupcami odborných útvarov magistrátu mesta, ako aj ďalších mestských podnikov, začala na zastávke mestskej hromadnej dopravy pri objekte mostnej konštrukcie cez rieku Hornád. Na styku hranice mestských častí Sever a Ťahanovce-obec tu dominovala vandalmi čerstvo poškodená a pokreslená dopravná značka avizujúca železničné priecestie. Jej oprava v najbližšom čase následne zaťaží rozpočet SKK.

Predmetom kontroly boli okrem iného aj nepokosené priľahlé plochy spojovacej komunikácie k prameňu Gajdovka, údržba zariadenia tohto prameňa a režim odberov vody obyvateľmi mesta a okolia. Prevádzkovateľom prameňa je SMZ so stálou dennou službou a dozorom. Primátor upozornil na nutnosť údržby chodníkov, postupného majetkovo-právneho vysporiadania okolitých pozemkov, určenia zodpovednosti za ich aktuálny stav - čistotu, kosenie, ako aj potrebu súčinnosti SMZ a Povodia Bodrogu a Hornádu pri odstraňovaní vyschýnajúcich konárov ohrozujúcich prechádzajúcich - dospelých i deti - možným pádom a následkom úrazu .

Nepotrebné a nefunkčné betónové i drevené stĺpy bez vedenia, situované súbežne s komunikáciou k detskému areálu, by mali čoskoro zostať minulosťou. Rovnako ako neporiadok a prázdne fľaše na chodníku k tenisovému areálu Anička od nedisciplinovaných a neprispôsobivých občanov pod lavičkami na mestskej zeleni. Postará sa o ne SMZ, po stránke sankčnej si znečisťovateľov vezmú pod dohľad hliadky mestskej polície.

Povinnosť dodržiavať čistotu verejných priestranstiev vyplýva zo všeobecne záväzného nariadenia mesta o čistote a verejnom poriadku, ktoré zakazuje akékoľvek znečisťovanie verejných priestranstiev, umiestňovanie odpadu na iné miesta a do iných nádob, než ktoré sú na to určené, ako aj vyberanie odpadov z týchto miest a nádob. Porušenie ustanovení tohto nariadenia je postihnuteľné podľa zákona o priestupkoch.

Súvisiace informácie:

Všeobecne záväzné nariadenie č.78: O čistote a o verejnom poriadku
http://www.kosice.sk/vzn.php?id=85

20.05.2008 Kontrola poriadku v meste pred letnou sezónou
http://www.kosice.sk/article.php?id=3319

06.02.2008 V meste fungujú tri zberné dvory
http://www.kosice.sk/article.php?id=2732

05.02.2008 AKO S ODPADOM V KOŠICIACH NA ROK 2008
http://www.kosice.sk/article.php?id=2731

Text a foto:
Ing. Marián Krajňák, KPK MMK