Prejsť na obsah

Košičania budú môcť počas zimy odhŕňať chodníky a popri tom si zarobiť

Nie ste spokojní s doterajšou kvalitou zimnej údržby v našom meste? Myslíte si, že vy by ste ju ešte aj vy sami to s akoukoľvek lopatou zvládli lepšie? A keď nás Perinbaba zasype svojou nádielkou, máte chuť nielen posielať fotky zasneženého chodníka so zlovestnými smajlíkmi na facebook, ale aj si zamakať a vlastnoručne prispieť k jeho odprataniu?

Ak ste aspoň na jednu z týchto otázok odpovedali kladne, mesto Košice má pre vás jedinečnú príležitosť prejsť od slov k činom. V najbližších dňoch sa spúšťa mobilná aplikácia Zimná údržba, vďaka ktorej môže každý záujemca priložiť ruku k dielu a zapojiť sa k odpratávaniu snehu a ľadu. Mesto mu poskytne posypový materiál a základné technické zabezpečenie.

Okrem dobrého pocitu, zlepšenej kondičky a spálených kalórií si na každého takéhoto aktívneho občana počká v peňaženke aj slušná finančná odmena. Tá bude pozostávať z 200 eurového paušálu ako odmeny za pohotovosť, ktorá sa za každý deň aktívneho vykonávania zimnej údržby (odhrabávania snehu, solenia alebo odhrabávania ľadu) na zvolenom chodníku zvýši o ďalších 5 eur.

Na výber je 800 úsekov chodníkov, ktoré môžete vyčistiť za 500 eur

Ak by bola zhruba rovnaká zima ako naposledy, zaregistrovaný užívateľ by počas jej trvania od 15. novembra až do 31. marca zarobil 500 eur. Každý záujemca sa môže starať maximálne o jeden úsek chodníka. Vedenia mesta si od toho sľubuje, že chodníky môžu byť vďaka aktívnym Košičanom schodné podstatne skôr ako doteraz, keď sa na ich vyčistenie vzťahoval 24-hodinový limit.

Aplikácia vznikla v spolupráci s košickou spoločnosťou Hotovo, ktorá ju vyvinula špeciálne pre samosprávu metropoly východu. V rámci pilotného projektu bude počas zimnej sezóny pre záujemcov k dispozícii približne 800 úsekov v dĺžke zhruba 40 kilometrov najmä v mestských častiach Sever, Juh, Západ alebo Staré mesto, ktoré si budú môcť takpovediac adoptovať a po nasnežení alebo zamrznutí ich aj ručne vyčistiť.

Pôjde najmä o úseky chodníkov s plochou okolo 50 m2, na ktorých nie je z rôznych dôvodov možné vykonávať strojové čistenie. Výnimky budú tvoriť chodníky s náročnejším terénom, ktoré budú čistiť na to určení zamestnanci spoločnosti Kosit alebo Správy mestskej zelene.  

Primátor: Nová aplikácia pomôže zlepšiť a zefektívniť zimnej údržby

Primátor mesta Jaroslav Polaček pri dnešnom predstavovaní aplikácie povedal, že sa s aktivitami na zlepšenie zimnej údržby začal zaoberať už začiatkom tohto roka. Vo vedení mesta hľadali možnosti na jej zefektívnenie, čoho výsledkom je aj nová aplikácia. 

"Aj na základe podnetov od občanov sme prijali viacero zmien, prešli sme si všetky chodníky a prepracovali sme Operačný plán zimnej údržby. V tomto roku chceme občanov premiérovo zapojiť do starostlivosti o chodníky v obytných oblastiach a za finančnú odmenu. Od Košičanov očakávame, že majú záujem o veci verejné a že sa chcú podieľať sa na zimnej údržbe mesta. Našim cieľom je, aby zúčastnená osoba k danému miestu vzťah a mohla na jeho čistenie nastúpiť aj v čo najkratšom čase. Hľadáme teda 800 Košičanov, ktorí sú ochotní pomôcť, záleží im na svojom okolí a chcú si aj privyrobiť. Už počas uplynulej zimnej sezóny sme nemali ani jednu kalamitnú situáciu na cestách v správe mesta a takisto sme nezaznamenali sťažnosti občanov alebo médií. Systém zimnej údržby ciest sme nastavili novým spôsobom, keď sme podľa predpovede počasia robili v prípade hláseného sneženia alebo poľadovice okolo polnoci preventívny posyp ciest, aby vodiči ráno nemali problémy. Podobným spôsobom budeme postupovať aj tento rok a verím, že to občania ocenia," skonštatoval.

Modré tabuľky končia

V roku 2018 sa mesto počas trvania zimnej údržby staralo o 120 km chodníkov, ktoré potom ručne dočisťovalo 22 ľudí. Od roku 2019 po zmene vedenia mesta a začiatku platnosti tzv. chodníkovej novely sa mesto staralo o 232 km chodníkov, čo bolo o vyše 90 percent viac. Ručné čistenie zabezpečovalo v teréne 120 ľudí a zároveň na neudržiavané úseky chodníkov ciest pribudlo 800 modrých tabuliek. V nasledujúcej zimnej sezóne sa mesto bude starať o 425 km chodníkov, čo je oproti minulosti 250-percentný nárast. 

Spoločnosť Kosit bude pre mesto aj naďalej zabezpečovať zimnú údržbu, keď strojovo bude čistiť o 153 kilometrov chodníkov viac ako doteraz. Ručné čistenie chodníkov si však chce mesto zabezpečovať prevažne už len vo vlastnej réžii. Takto bude zabezpečené čistenie aj komunikácií, ktoré v uplynulých rokoch nebolo možné čistiť strojovo. Zároveň takto mesto môže ušetriť státisíce eur zo svojho rozpočtu, keďže si objedná menšie množstvo výkonov zimnej údržby. Občanov isto poteší, že vďaka tomu zmiznú modré tabuľky z chodníkov.  

Na zimnú údržbu naposledy vynaložilo mesto približne 3,1 milióna eur. V tomto roku plánuje k navýšenému rozpočtu 3,4 milióna eur pridať ďalších pol milióna eur na ručné dočisťovanie v spolupráci s užívateľmi mobilnej aplikácie Zimná údržba. Bez ich aktívnej pomoci by to mestský rozpočet stálo ďalších 110 000 - 300 000 eur v závislosti od množstva adoptovaných chodníkov. Zodpovednosť za prípadné úrazy chodcov na týchto úsekoch chodníkov ponesie naďalej mesto Košice, ktoré je pre takéto prípady poistené. 

Ako sa zaregistrovať?  

Po nainštalovaní bezplatnej aplikácie do svojho mobilného telefónu (funguje na IOS aj Androide od 20. októbra 2020) sa záujemca o spoluprácu registruje, vyplní svoje osobné údaje a vyberie si úsek, na ktorom má záujem vykonávať zimnú údržbu. Zvolený úsek naviazaný na trvalý pobyt užívateľa a jeho okolie. Aplikácia mu automaticky vygeneruje zmluvu. Zamestnanci mesta mu ju pripravia na podpis. Potom má tri pracovné dni na to, aby zmluvu prišiel osobne podpísať na Triedu SNP 48/A, kde sídli Magistrát mesta Košice.  

Od tohto okamihu, vždy keď nasneží alebo sa budú očakávať zhoršené poveternostné podmienky, môže začať čistič ten „svoj“ chodník. Aplikácia vždy upozorní užívateľov, že na ich úsekoch je potrebné vykonať údržbu a tí tak urobia. Zdokladovať to budú môcť nahratím fotky pred odpratávaním a po ňom.  

Aplikácia vyvinutá spoločnosťou Hotovo stála mesto Košice 65 000 eur. Mesto už viac nebude stáť ani euro, keďže aplikácia vrátane know-how sa stáva jeho majetkom a nebude tak platiť ani žiadne mesačné poplatky za jej využívanie.

"Náš sedemčlenný tím na tom pracoval tri mesiace, teraz to testujeme a budem to aj ďalej aktualizovať. Celé to funguje vo forme mobilných aplikácií pre užívateľov. Je to veľmi jednoduché. Stiahnete si aplikáciu, prihlásite sa do nej, podpíšete zmluvu s mestom. Potom už počas trvania zimnej údržby dostáva oznámenia o tom, že je potrebné odpratať chodník. Pred tým si odfotí chodník, aplikácia registruje, že sa na jeho údržbe pracuje. Po skončení opäť odfotí už odhrnutý chodník. Existuje mapa úsekov, z ktorých si každý vyberie ten, ktorý je pri ňom najbližšie," dodal šéf spoločnosti Marián Skalský. 

Viac informácií o aplikácií Zimná údržba je možné nájsť na webstránke zimnaudrzba.kosice.sk, na otázky občanov zodpovedia zamestnanci mesta aj na e-mailovej adrese zima@kosice.sk

Prílohy