Prejsť na obsah

Košičania si Konvergencie obľúbili

Festival komornej hudby Konvergencie je považovaný za jeden z najinšpirujúcejších hudobných projektov na Slovensku. Potvrdil to aj prvý júnový týždeň v Košiciach, kde sa festival uskutočnil už po tretíkrát. Originálne stretnutia s komornou hudbou v netradičnom prostredí a unikátna dramaturgia koncertov Košičanov zaujali.

Konvergencie v Košiciach otvoril tento rok koncert ôsmich violončelistov ansámblu Cello Colosseum a košického vokálneho súboru Gregoriana v zaplnenom Dominikánskom kostole (1. 6.). Program koncertu kombinoval starú i súčasnú hudbu a pôsobivo tak naplnil myšlienku festivalu, ktorou je podľa umeleckého riaditeľa festivalu Jozefa Luptákaspájanie zdanlivo nespojiteľného: starého s novým, dramatického s kontemplatívnym, spirituálneho zo starého i nového sveta s profánnym, košického so zvyškom Slovenska či hosťami zo zahraničia". Na koncerte zaznela aj svetová premiéra skladby 8, 10, 26 pre osem violončiel od Jevgenija Iršaia. Dielo tohto renomovaného slovenského skladateľa priblížil aj piatkový koncert (3. 6.), kde sa Iršai spolu s výnimočným huslistom Milanom Paľom a violončelistom Jozefom Luptákom predstavil tiež ako charizmatický interpret vlastných diel.
Maratón komornej hudby pokračoval aj cez víkend: v sobotu (4. 6.) tromi a v nedeľu (5. 6.) dvomi koncertmi. Renomovaní slovenskí interpreti, huslisti Igor Karško a Marián Svetlík, violista Peter Zwiebel, J. Lupták, klaviristka Nora Skuta a Boris Lenko (bandoneón) uviedli v Kasárňach/Kulturparku s veľkým ohlasom diela Felixa Mendelssohna Bartholdyho a Astora Piazzollu v programe s názvom Od piesne k tangu, po ktorom nasledovali hudobno-tanečné improvizácie Cello and Dance maďarského choreografa, tanečníka Krisztiána Gergeya a violončelistu J. Luptáka na hudbu J. S. Bacha. Sobotný večer uzatvoril sólový koncert legendárneho Mariána Vargu.
Nedeľné popoludnie patrilo koncertu pre deti Ivana Šillera a jeho hostí. Vyvrcholením festivalu sa stalo silné spojenie výnimočných diel v programe Vojna a mier (Dmitrij Šostakovič, Ernő Dohnányi) a vynikajúcich hudobníkov v medzinárodnom zložení (I. Karško,



M. Svetlík – husle, Simon Tandree – viola, J. Lupták – violončelo, Martin Novák – lesný roh, Ronald Šebesta – klarinet, Miki Skuta – klavír).
Neodmysliteľnou súčasťou Konvergencií je okrem komornej hudby aj spájanie a stretnutia rôznych žánrov, v Košiciach tak festival návštevníkom ponúkol poctu Marekovi Brezovskému v projekte Hrana Oskara Rózsu (2. 6.), svoju tvorbu programom Sisa a Sivý holub predstavila Sisa Michalidesová. Medzi výnimočné zážitky patril aj jazzový koncert hviezdneho zoskupenia Martin Valihora Trio International (Arpád Oláh, Robert Balzar, Martin Valihora).

Konvergencie uzatvoril bonusový koncert (8. 6.) s novodobou svetovou premiérou omše barokového skladateľa Johann Caspar Ferdinand Fischer v Dóme sv. Alžbety, na ktorom účinkoval katedrálny Zbor sv. Cecílie spolu s hudobníkmi známeho českého súboru Musica Florea pod vedením dirigenta Mareka Štryncla. Viac než tisícka návštevníkov na aktuálnom ročníku košických Konvergencií vytvorila fantastickú atmosféru. „Ľudia v publiku sú spolutvorcami neopakovateľnej atmosféry Konvergencií, a preto sú pre mňa zvlášť dôležití. Bez publika by bol festival len súkromným stretnutím hudobníkov. My sa však túžime deliť o hudbu s inými, pretože veríme, že má nesmierny potenciál osloviť, zmeniť, naplniť, očistiť, dotknúť sa miest, kde už slová nestačia, priniesť inšpiráciu, nádej i radosť," povedal umelecký riaditeľ a zakladateľ Konvergencií Jozef Lupták.

Košice2013