Prejsť na obsah

Košičania si môžu vybrať budúcu podobu Parku za Sladovňou

Mesto Košice chce do konca roka spracovať projektovú dokumentáciu pre projekt „Park za Sladovňou“. Cieľom je vytvoriť jeden z najväčších parkov v metropole východu a novú zelenú oddychovú zónu pre obyvateľov. Budúci park má vzniknúť na mieste existujúceho zeleného pásu, ktorý je dnes ohraničený Žriedlovou, Toryskou a Husárskou ulicou. V budúcnosti by mal prepájať mestské časti Staré Mesto s Západ spoločne so zrevitalizovaným bývalým evanjelickým cintorínom, ktorý sa v tejto lokalite nachádza.

Bývalý evanjelický cintorín pomohli zrevitalizovať aj dobrovoľníci

Ten prevzalo do svojej správy mesto Košice v roku 2019. Vďaka viacerým dobrovoľným brigádam organizovaných mestom sa tam zrevitalizoval verejný priestor. Do spaľovne bolo odvezených vyše 3,5 tony komunálneho odpadu a do envirocentra takmer 5 ton betónov a iného stavebného odpadu. Okrem toho bolo odtiaľ vyvezených vyše 20 ton bioodpadu a dobudovala sa aj chýbajúca časť chodníka s napojením na mestskú časť Západ.

Mesto tam upravilo povrch existujúcich chodníkov, obnovilo verejné osvetlenie a skrášlilo celú lokalitu. V Parku za Sladovňou sa ešte koncom zimy vysadilo aj 140 nových stromov v rámci náhradnej výsadby za vyrúbané topole na Slaneckej ceste. V súčasnosti oddelenie strategického rozvoja magistrátu Mesta Košice pripravuje zadanie pre spracovanie projektovej dokumentácie na príslušnom území, pričom do tohto procesu chcú zapojiť aj verejnosť.

Dotazník je možné vyplniť do 8. októbra

„Nielen obyvatelia mesta môžu svoj názor na ďalší rozvoj tejto lokality vyjadriť prostredníctvom krátkeho online dotazníka, ktorý je dostupný tu: https://form.typeform.com/to/QWPC2s8V alebo po kliknutí na odkaz na niektorom z komunikačných kanálov mesta. V dotazníku sa až do nedele 8. októbra môžu obyvatelia vyjadriť k tomu, ako by mal park podľa nich vyzerať, akú by mal mať funkciu, čo by sa v ňom malo nachádzať. Na výber je napríklad zeleň, lavičky, komunitné záhrady, ihriská, priestor na beh, detské ihriská, výbeh pre psov, komerčné prevádzky. Z možnej ponuky služieb si môžu vybrať napríklad toalety, pitnú vodu, wifi, požičovňu kolobežiek, bicyklov, kaviareň, priestor na grilovanie a iné,“ skonštatoval vedúci oddelenia strategického rozvoja a zástupca riaditeľa magistrátu mesta Richard Dlhý.

Investíciu za niekoľko miliónov eur chce mesto financovať z eurofondového programu Slovensko. Ak všetko dobre pôjde, stavebné práce by sa mohli začať už v budúcom roku. Prví návštevníci by sa po parku mohli prechádzať v roku 2025.