Prejsť na obsah

Košičanka Sára Salkházi blahorečená

Na námestí pred bazilikou sv. Štefana v Budapešti sa v nedeľu 17. septembra konala slávnosť blahorečenia košickej rodáčky sestry Sáry Salkaházi. Mučenice, ktorá svoj život na sklonku II. svetovej vojny obetovala za záchranu prenasledovaných.
Sára Salkaházi sa narodila v roku 1899 v Košiciach. Jej rodným domom bol košický najväčší a najkrajší hotel Schalkház, ktorý stál na mieste dnešného hotela Slovan. Po štúdiách v rodnom meste pracovala Sára ako učiteľka, kníhviazačka a neskôr ako novinárka. Mladá žena s veselou povahou bola obľúbenou a vyhľadávanou v mnohých kruhoch. Jej prirodzený záujem o ľudí a prebúdzajúci sa vnútorný hlas k zmysluplnejšiemu poslaniu ju priviedli na kurz, ktorý organizovala v Košiciach Spoločnosť sociálnych sestier. Tu poznala duchovnosť a ciele tohto spoločenstva. Vykročením po ceste vnútornej slobody zložila sľuby a svoje poslanie sociálnej sestry začala vykonávať v Budapešti. Popri mnohých aktivitách a pomoci v čase II. svetovej vojny cítila potrebu obety svojho života. V Budapešti viedla sociálny dom, v ktorom sa ukrývali Židia a iní prenasledovaní. 27. 12. 1944 dom obkľúčili „nyilasi“. Sestru Sáru odvliekli a s ďalšími zadržanými odstrelili na brehu Dunaja. Sára Salkházi vedome obetovala svoj život za záchranu sestier a prenasledovaných. Jej martýrium sa naplnilo. "Alleluia! Ecce ego, mitte me! Aleluja! Hľa, tu som, pošli mňa!"
Spoločnosť sociálnych sestier založila sestra Margita Slachta 12. mája 1923 v Budapešti. Sociálne sestry sú zasvätené ženy, ktoré žijú benediktínsku duchovnosť v modernej forme, zúčastňujúc sa na sociálnom poslaní Cirkvi. Ich domy sú na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, na Kube, v USA, Kanade, Mexiku, na Filipínach a na Taiwane.
Blahorečenia v Budapešti sa zúčastnil aj primátor mesta Košice Ing. František Knapík. Ako povedal: „Bola to neopakovateľná slávnosť, významná nie len pre Budapešť, ale i pre Košice. Práve cez osobu Sáry Salkházi sú tieto mestá ešte viac prepojené a jej posolstvo pomáhať ľuďom ukazuje sociálnu potrebu v spoločnosti“.