Prejsť na obsah

Košice ako iné mestá na Slovensku navrhujú úpravy daní z nehnuteľností, obyvateľov sa to dotkne len minimálne

Mesto Košice sa pri príprave rozpočtu na budúci rok musí pripraviť na to, že oproti minulosti musí kvôli viacerým schváleným zmenám zákonov a rôznym vládnym sociálnym balíčkom počítať s výpadkom príjmov, resp. navýšením výdavkov v celkovej výške zhruba 18 miliónov eur.

Osemmiliónové vnútorné rezervy nestačia na vykrytie výpadkov príjmov a nárastu výdavkov

Chodníková novela, ktorá zdvojnásobila náklady mesta na zimnú údržbu, tzv. obedy zadarmo, rekreačné poukazy, zvyšovanie miezd pedagogických zamestnancov a zamestnancov v sociálnej oblasti, povinné 10-percentné navýšenie miezd zamestnancov vo verejnej službe, novely zákonov o základných požiadavkách na bezpečnosť detských ihrísk a o sociálnych službách predstavujú pre mesto dodatočné náklady 12 miliónov eur. Mesto zároveň na strane príjmov príde o ďalších 6 miliónov eur, čo je výpadok na podielových daniach po nedávno prijatom zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane z príjmov fyzických osôb.

Podľa riaditeľa magistrátu mesta Košice Marcela Čopa dokáže mesto úsporami pri verejných obstarávaniach a chode mesta spolu s čiastočným využitím rezervného fondu nájsť dokopy 8 miliónov eur. U chýbajúcich 10 miliónov eur však mesto pri súčasnej legislatíve nemá inú možnosť ako „zaplátať“ tento výpadok úpravou miestnych daní a poplatkov. Ich výška sa naposledy menila pred takmer 7 rokmi. Nárast priemernej mzdy za ten čas dosiahol takmer 40 percent a inflácia dosiahla 10 percent.

Sadzby miestnych daní sa naposledy menili od 1. januára 2013

Riaditeľ Čop pripomína, že príjmy mesta získané z miestnych daní sú však od roku 2013 v rovnakej výške cca 20 miliónov eur. Výdavky mesta za rovnaké obdobie však odvtedy vzrástli zo 140 miliónov eur na 235 miliónov eur za rok 2019, čo predstavuje nárast o 95 miliónov eur, resp. 67,8 percenta.

Nárast výdavkov nastal vo všetkých odvetviach samosprávy a to najmä v školstve a doprave (komunikácie a mestská verejná doprava), sociálnych službách, starostlivosti o životné prostredie (zeleň, čistota, odvoz a likvidácia odpadu). Zároveň sa k tomu postupne pridávajú aj ďalšie nové kompetencie a sociálne balíčky schválené vládou a parlamentom, ktoré musí mesto zabezpečiť bez toho, aby na nich dostalo od centrálnych orgánov v Bratislave ďalšie finančné zdroje. V prípade, ak by sa sadzby daní neupravovali, muselo by sa mesto zadlžiť alebo znížiť rozsah poskytovaných služieb pre obyvateľov.

Obyvatelia pocítia úpravy v najnižšej možnej miere, seniori a sociálne odkázaní budú mať väčšie úľavy

Z tohto dôvodu navrhuje podobne ako to už urobilo mnoho ďalších miest na Slovensku upraviť sadzby miestnych daní. Podľa primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka (nezávislý) sa tieto úpravy bežných Košičanov dotknú len minimálne. Podnikatelia a firmy pocítia zmeny výraznejšie.

„Hoci oproti bývalému vedeniu dokážeme ušetriť v mnohých oblastiach poriadne peniaze, tieto balíčky sú príliš veľkým sústom. Nemáme na výber. Rovnako ako ďalšie mestá, aj nás vláda dotlačila k zvýšeniu daní. Štát nám totiž kompenzácie za nové povinnosti neposlal. Už niekoľko mesiacov pracujeme na tom, aby účet za vládne balíčky pocítili bežní Košičania čo najmenej. Dnes môžem povedať, že som rád pretože sa nám to podarilo. Zmeny sa dotknú prevažne podnikateľov, obyvateľov príliš zaťažovať nechceme,“ uviedol Jaroslav Polaček. 

Primátor zdôraznil, že v návrhu VZN o úprave sadzieb miestnych daní sa myslelo najmä na to, aby to príliš nepocítili peňaženky bežných ľudí. Pri daniach z nehnuteľností stúpnu bežnej rodine výdaje na 3-izbový byt priemerne o zhruba 1 euro mesačne. Pri senioroch, sociálne odkázaných občanoch a ZŤP to bude od 5 do 20 centov za mesiac.

„Šetríme ako vieme, aby nárast mohol byť len takýto malý. Zároveň pre nízkopríjmové skupiny a seniorov sme navrhli zvýšenie zľavy na poplatkoch z predchádzajúcich 30 na 50 percent. Nechceme však len šetriť, ale naše mesto aj rozvíjať. Za svoje dane musia Košičania cítiť aj kvalitné zmeny a my na tých zmenách každý deň pracujeme,“ dodal.