Prejsť na obsah

Košice bez problémov zvládajú vytrvalé sneženie

Vedenie mesta a dispečing Magistrátu mesta Košice sa na aktuálne sneženie už vopred pripravili a podnikli aj viaceré kroky, aby dopady nepriaznivých poveternostných podmienok na obyvateľov boli čo najmenšie. Už v pondelok popoludní sme cez naše komunikačné kanály a médiá informovali o výstrahe meteorológov pred snežením. Požiadali sme aj Košičanov, aby si okrem zvýšenej opatrnosti pripravili aj viac času na cestu do zamestnania alebo do školy, a ak to nebude nevyhnutné, nevychádzali zo svojich domovov.

Spoločnosť Kosit, ktorá zabezpečuje zimnú údržbu v meste, na základe našej požiadavky preventívne posypala soľou všetky hlavné ťahy a bočné ulice. Takisto 40 ich zamestnancov posypalo schodiská v mestských častiach Staré Mesto, Dargovských hrdinov a Sídlisko Ťahanovce a vo svojej práci pokračovali aj v priebehu dnešného dňa.

Zapojili sa aj mechanizmy a zamestnanci mestských podnikov

Zároveň sme na utorkové ráno zabezpečili súčinnosť polície na kopcovitých úsekoch, po ktorých premávajú aj vozidlá MHD a to na sídlisku Dargovských hrdinov a na uliciach Vojenská, Štúrová - Toryská, Trieda SNP - Popradská, Klimkovičova.

Do zimnej údržby sa zapojili aj celkovo zhruba 200 pracovníkov a viaceré mechanizmy mestských podnikov Tepelné hospodárstvo, Správa mestskej zelene a Bytový podnik mesta Košice. V teréne bolo 43 vozidiel zimnej údržby spoločnosti Kosit. Tie v zmysle operačného plánu zimnej údržby pomáhali udržiavať zjazdnosť hlavných ťahov a ciest, na ktorých premáva MHD a následne prešli k čisteniu vedľajších a vnútrosídliskových komunikácií. Podľa riaditeľa DPMK Romana Danka v utorok ráno a predpoludním premávali po meste všetky autobusové a električkové linky. Cestujúci však na viacerých trasách musia počítať s meškaním do 20 minút.

Ráno odišla aj výzva pre 847 dobrovoľníkov, ktorí si adoptovali chodníky

Ráno o 6.45 hod. odišla výzva na odpratávanie snehu v aplikácii zimná údržba odišla všetkým 847 zaregistrovaným ľuďom, ktorí sa na túto zimnú sezónu zúčastňujú na programe „Adoptuj si chodník a zarábaj. Keďže sneženie pokračuje aj v týchto chvíľach, môžu dnes po návrate zo škôl alebo práce uskutočniť aj ďalšiu dobrovoľnú zimnú údržbu na „svojom“ chodníku.

V zmysle Operačného plánu zimnej údržby ciest a komunikácií v meste Košice 2023/2024 nepretržite koordinujeme celý postup a spolu s občanmi zapojenými do adopcie chodníkov, našimi mestskými podnikmi a ďalšími zmluvnými partnermi sa staráme o zmiernenie dopadov aktuálneho počasia na bežný život v meste.

Počas sneženia, aké Košičania zažívajú už od pondelkového večera, nie je možnú očakávať úplne suché cesty a chodníky. Robíme však maximum možného, aby sa po komunikáciách v meste dalo v rámci možností čo najbezpečnejšie jazdiť alebo prechádzať.