Prejsť na obsah

Košice chcú byť mestom s dostupným bývaním pre každého

Mesto Košice venuje zvýšenú pozornosť problematike bezdomovectva od roku 2005, kedy na území mesta zriadilo štyri komunitné centrá. V roku 2014 rozšírilo činnosť Psychosociálneho centra mesta Košice aj o pobytové sociálne služby poskytované v zariadení núdzového bývania. V roku 2015 pôsobilo na území mesta Košice dokopy deväť centier, z toho tri boli prevádzkované neverejnými poskytovateľmi.

Počas uplynulého roka sa v metropole východu realizovali viaceré aktivity s účelom pomôcť tým, ktorí dlhodobo žijú bez strechy nad hlavou. Jednou z nich bolo aj vytvorenie širokej pracovnej skupiny, ktorej úlohou je vypracovanie stratégie postupného ukončovania bezdomovectva. Jej prvé stretnutie sa uskutočnilo koncom roku 2019 v Herľanoch. V poradí druhé pracovné stretnutie sa uskutočnilo 6. februára za prítomnosti a aktívnej účasti viceprimátora Marcela Gibódu (nezávislý) a viceprimátorky Lucie Gurbaľovej (KDH) v Košiciach v Štátnej vedeckej knižnici. Aj toto stretnutie bolo pokračovaním v dobre začatej spolupráci s organizáciou ETP Slovensko a Nadáciou Dedo. Nadácia má skúsenosti s organizovaním takzvaného bývania s podporou, ktoré v meste momentálne absentuje.  

Riešenie otázky bezdomovectva je vytrvalou prácou, ktorá si vyžaduje aktívny prístup oboch strán

Práve vytvorenie koncepcie systematického znižovania bezdomovectva bolo hlavnou témou stretnutia odborníkov a zástupcov neziskových organizácií v Herľanoch a následne aj v Košiciach. V Košiciach žije na ulici 1000 až 1200 ľudí a približne rovnaký počet býva v nelegálnych osadách v rôznych častiach mesta. Momentálne registruje Magistrát mesta Košice desať lokalít, v ktorých sa nachádzajú nelegálne osady. Túto situáciu zhoršuje nedostatok príležitostí na sociálne bývanie a absencia pobytových služieb krízovej intervencie priamo v problémových lokalitách.

Bezdomovectvo je celosvetový problém a nikto naň nemá okamžité riešenie. „Všetky procesy si vyžadujú aktívny prístup obidvoch strán a nikdy sa tohto problému nezbavíme úplne. V súčasnosti neexistuje na Slovensku ani národná stratégia pre riešenie bezdomovectva. Je pravdou, že sa ju momentálne takisto snažia vypracovať, ale je tiež ešte len v štádiu prípravy,“ povedala vedúca referátu sociálnych vecí magistrátu mesta Košice Eva Dudová.

Košice hľadajú inšpiráciu aj v Helsinkách a mestách na západe Slovenska

Pri riešení tejto problematiky sa môžeme inšpirovať napríklad Helsinkami, ktoré svoju stratégiu vypracovali už v roku 2008 a v tejto otázke medzičasom výrazne pokročili. Vlastné koncepcie riešenia bezdomovectva už má aj Bratislava, Dunajská Streda a Trnava. V rámci nich vyvíjajú aktivity v prospech zníženia počtu bezdomovcov.

Menej ľudí žijúcich na uliciach skvalitní život všetkým Košičanom

Podľa analýz Inštitútu environmentálnej politiky 1 euro investované do práce s ľuďmi bez domova prostredníctvom terénnych a ambulantných služieb dokáže ušetriť až 12 eur výdavkov verejným financiám. Omnoho zásadnejšiu úsporu verejných financií prináša podľa zahraničných výskumov a analýz poskytovanie sociálneho nájomného bývania s podpornými službami, ktoré sa zatiaľ na Slovensku len rozbieha. Hľadisko úspory verejných financií je veľmi dôležité, nesmieme však zabúdať na to, že dostupné bývanie je základným predpokladom pre dôstojný život každého jednotlivca a rodiny. 

„Pripravujeme zberný dotazník pre prevádzkovateľov nájomného bývania, neverejných poskytovateľov sociálnych služieb a iné pomáhajúce subjekty, ktorý by mal zmapovať situáciu o stave bezdomovectva v meste. Dotazník plánujeme rozoslať v najbližších týždňoch a bude základom pre vytvorenie čo najpresnejšej databázy informácií o ľuďoch žijúcich v uliciach nášho mesta,“ dodala Dudová.

Za účasti námestníka primátora mesta Košice Marcela Gibódu sme sa na stretnutí v Herľanoch v novembri 2019 dohodli na tomto spoločnom vyhlásení:

Vytvorí sa Integrovaný systém pre všetky organizácie, ktoré v Košiciach poskytujú služby a bývanie ľuďom bez domova 

Program „Košice – mesto s  bývaním dostupným pre každého“ znamená, že Košice budú mať v čo najkratšom možnom čase vytvorený integrovaný systém riešenia situácie ľudí bez domova a registrovanú Košickú asociáciu (platformu) sociálneho bývania. Integrovaný systém bude koordinovať Mesto Košice a jeho súčasťou, ako aj súčasťou Asociácie, budú všetky organizácie, ktoré v Košiciach poskytujú služby a bývanie ľuďom bez domova. 

Pri príprave novej koncepcie sociálneho nájomného bývania a ukončovania bezdomovectva sa budeme riadiť nasledovnými princípmi: 

  • Komplexnosť, odbornosť, profesionalita 
  • Systémovosť, dlhodobosť a udržateľnosť financovania služieb
  • inovatívnosť a inšpirácia pozitívnymi výsledkami z iných miest a štátov, ku ktorým patrí podpora nielen nájomného, ale aj netradičných foriem vlastníckeho bývania
  • Bývanie s podporou, t.j. poskytovanie bývania a komplexných multidisciplinárnych služieb šitých na mieru klienta priamo v domácnosti
  • Zapájanie ľudí bez domova do tvorby politík
  • Systémová spolupráca všetkých zainteresovaných aktérov

Prioritnými oblasťami pre tento rok sú:  

  • Bývanie s podporou, t.j. cielené poskytovanie sociálnych, zdravotných, právnych, psychologických služieb, podpory zamestnanosti a sprevádzania klientov v kombinácii s bývaním rôznym skupinám klientov (napr. ľudia na ulici, rodiny v osadách, mladí dospelí z detských domovov, ohrození stratou bývania, napríklad po strate zamestnania, chorobe, rozvode ...) 
  • Prevencia straty bývania a bezdomovectva
  • Práca s verejnosťou
  • Pracovné začleňovanie osôb ohrozených bezdomovectvom, resp. v situácii bezdomovectva 

Oblasťou, ktorá si vyžaduje obrovskú pozornosť a zapojenie čo najskúsenejšieho a najširšieho tímu odborníkov, je práca s verejnosťou. Ak je práca s ľuďmi bez domova a s ľuďmi na okraji spoločnosti úspešná, tak prináša prospech a zlepšuje kvalitu života všetkým obyvateľom mestskej komunity, pretože ľudia bez domova dostávajú príležitosť plnohodnotne participovať na rozvoji komunity a mesta, čím sú aj prínosom vo všetkých oblastiach jej života. Účastníci stretnutia sa zhodli na tom, že pod vedením Mesta Košice a odbornosťou a profesionalitou všetkých zúčastnených sa z metropoly východu stane mesto s dostupným bývaním pre každého.