Prejsť na obsah

KOŠICE: Do podujatia Beh o srdce sa dnes zapojilo viac ako 500 ľudí



ktorého štvrtý ročník dnes popoludní odštartovali na Hlavnej ulici v Košiciach. Účastníci po odbehnutí približne 200-metrového úseku získali možnosť priamo na námestí absolvovať bezplatné meranie krvného tlaku a cholesterolu.
"Bežalo sa každých 15 minút, takže Košičania nemuseli mať obavy o to, že by nestihli prísť na začiatok akcie. Veková skladba účastníkov bola skutočne pestrá, od tých najmenších až po penzistov. Mali sme tu dnes 82-ročného pána a ten sa napriek svojmu veku bez okolkov rozhodol popasovať s traťou. Našli sa aj takí, čo sa chceli behu vyhnúť, ten bol však podmienkou na to, aby mohli získať poukaz na vyšetrenie. Samozrejme, brali sme ohľad na ťažko zdravotne postihnutých a na tých, ktorým už vysoký vek nedovoľuje prebehnúť alebo prejsť tento úsek. V tomto prípade stačilo, že nás svojou účasťou podporili," uviedla pre TASR hlavná organizátorka košickej akcie Andrea Majtnerová. Okrem spomínaných vyšetrení počas podujatia prebiehali aj športové súťaže a deti sa mohli zabávať pri viacerých atrakciách, ktoré pre nich pripravili organizátori.
Do dnešného Behu o srdce sa zapojilo viac ako 500 ľudí z Košíc a okolia. Bezplatné meranie krvného tlaku, cholesterolu či tuku však mohlo z časových dôvodov využiť len niečo vyše 90 záujemcov. "Celkové štatistické výsledky vyšetrení budú známe až v nasledujúcich dňoch. Potom si budeme môcť urobiť prehľad na základe tejto malej vzorky. Už teraz však viem povedať, že sme u viacerých vyšetrených zaznamenali nevyhovujúce hodnoty, najmä čo sa týka krvného tlaku. Tým sme odporučili, aby navštívili svojho praktického lekára," konštatovala Soňa Gregová z Úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.
Podľa štatistík zomrie na srdcovo-cievne ochorenia ročne 17,5 milióna ľudí na svete. V Európe sú ochorenia srdca a obehového systému príčinou takmer polovice úmrtí. Na Slovensku týmto ochoreniam ročne podľahne takmer 30.000 ľudí, čo predstavuje 54 percent všetkých úmrtí.

Zdroje: Text : TASR
Foto: organizátori podujatia